Annons:
Etiketterphotoshopskolanartikel
Läst 4877 ggr
IdaL
7/10/09, 2:02 AM

Photoshopskolan: Nivåer/Levels

I de följande artiklarna i photoshopskolan kommer det att handla om olika justeringslager. Ibland när man fotograferar så blir inte alltid bilderna som man riktigt tänkt sig då är de bra att ha någon sorts av redigerings program som t.ex. photoshop, där kan eventuellt kan korrigera bilden till det bättre.

I denna artikeln av photoshopskolan kommer det handla om Nivåer (levels) som fungerar i princip likadant som nyans/mättnad och Intensitet som vi tog upp i förra photoshopskolan.

Histogramet, hur fungerar det?

När du ska korrigera nivåer (levels) så är det uppbygt som ett histogram. Hur fungerar då detta histogram? Här nedan följer en liten beskrivning som beskriver hur histogramet ska se ut för att bilden ska vara sk. korrekt exponerad.

Denna bilden är kraftigt underexponeradDenna bilden till höger är då väldigt underexponerad, dvs. staplarna sträcker sig tydligt åt vänster (detta exempel är ganska extrexmt).

En normalt exponerad bild

Bilden till vänster visar en normalt exponerad bild dvs. historigramet ligger på en jämn nivå i princip hela bilden.

Detta diagram är överexponerat

Bilden här till höger är då överexponerad eftersom att staplarna sträcker sig kraftigt till höger (ganska extremt exempel här också)

Hur kan jag då justera bilden med Nivåer?

Först och främst få vi väll ta och berätta hur du får upp rutan till nivåer (levels). Du går in på Lager -> Nytt justeringslager… -> Nivåer…
då ska du få upp denna rutan

Så här ska rutan se ut när du får upp den (diagramet ändrar sig från bild till bild)

Nu ser du då ditt diagram och du ser även de sk "pilar" som du kan dra i för att fixa till din bild. Du drar i pilarna åt respektive håll dvs vänster om den är underexponerad och till höger om den är över exponerad. De gäller att testa sig fram bara tills man får ett bra resultat.

Här nedan ser du ett exempel på hur man kan korrigera upp en bild. Bilden är från början ganska under exponerad och här drar jag då i de sk pilarna (se bilden hur jag flyttat på dom) och sedan resultatet.  

Bilden innan redigeringen
Bilden innan redigeringen

Så här har jag ändrat pilarna
Så här ändrade jag pilarna

Så här ser bilden ut efter redigeringen Så här ser bilden ut efter redigeringen

Hoppas att artiklen var givande och att ni har lärt er något nytt. Bilderna är tagna av mig och det är copyright på dom dvs. de får inte kopieras utan mitt tillstånd.

Annons:
dijete
7/10/09, 2:03 AM
#1

Som vanligt Ida: Jätte bra :)

IdaL
7/10/09, 2:04 AM
#2

#1 Tack så väldigt mycket =)

Jojsan
7/13/09, 12:58 AM
#3

Jättebra! Har funderat över hur detta funkar, nu har jag lärt mig :)

IdaL
7/13/09, 12:58 AM
#4

#3 Roligt de kunde vara till hjälp =)

Upp till toppen
Annons: