Annons:
Etiketterartikelfotorelaterat
Läst 6362 ggr
Martin
1/31/13, 8:54 AM

Exif - Vad är det och vad spelar det för roll?

Har du någon gång funderat på hur den där fantastiska bilden är tagen? Eller hur fotografen till en viss bild fick till det där fantastiska ljuset, eller en sådan häftig rörelseoskärpa på tigern när den skakar vattnet ur pälsen? Om du inte har möjlighet att fråga fotografen, kan EXIF kanske ge dig svaret.

Bakgrund till artiklen

Denna artikeln har inte för avsikt att på något sätt vara helt uttömmande för Exif och vad det är - utan för att ge en liten översikt till det eftersom att det ofta kommer på tal när man fotograferar, samt för att det är aktuellt i Djurfototävlingen som vi håller här inne på Djurfoto.Ifokus.se.

Vad är Exif?

Exif står för Exchangeable image file format och är en standard för lagring av viss information i t.ex. bilder. I princip alla kameror, även de i smartphones, läsplattor osv har stöd för Exif och lagrar Exif-information i sina bilder. Det finns en viss mängd information som alltid lagras och sedan finns det utifrån vilken kamera som är använd ibland mer eller mindre information.

Som fotograf kan man påverka vad som skall visas, i vissa kameror kan man t.ex. lägga in Copyrightinformation i de metadata som visas i Exifinformationen. Det är ju bra t.ex. om ens bild skulle komma på villovägar att kunna påvisa att "men hallå där - det är ju faktiskt min bild". Eller om någon ser en bild och skulle vilka köpa den, så kan det vara praktiskt att ha en länk till hemsida eller mailadress i Exif-informationen.

Man kan i vissa bildbehandlingsprogram, t.ex. Lightroom välja att ta bort viss information (t.ex. sitt namn osv om man vill göra bilden lite anonym) eller också att ta bort all exif.

Exif kan försvinna vid bildbehandling om man tar "spara som webb", därför tycker jag det är bättre att ta "spara som". I dagens läge är det inte lika viktigt tycker jag - att hålla ner bildstorleken lika mycket som det var förr så alternativet "spara som webb" tycker jag lite har spelat ut sin roll - men det finns kanske någon annan smart anledning till att göra det. Men man får som sagt vara beredd på att Exif-informationen försvinner då.

Bildstorlekar på iFokus.se-sajterna

Vi har upplevt när vi tagit reda på fakta runt exif att den säger att den har försvunnit när man laddat upp den till ett bildgalleri, t.ex. här på iFokus.se. De flesta sidor har en "omskalningsfunktion" som skalar om väldigt stora bilder. I den processen kan bilder påverkas och det skall man vara medveten om - vill man inte riskera att sin bild försämras skall man alltså hålla sig inom de gränser som finns på respektive sidor.

iFokus är gränsen 1600x1600 pixlar och maximalt 5 MB / bild, är bilderna större skalas de om och då kan exif försvinna (och bildkvaliteten försämras). Artikelbredden på iFokus är dessutom 400 pixlar, så det finns överhuvud taget ingen anledning att ladda upp bilder som är större än så för då måste de ändå förminskas för att synas utan att man behöver scrolla i sidled.

Nog om det - hur kan jag se Exif på en bild då?

Hur ser man Exif då? Det finns en uppsjö med program och hemsidor där man kan se Exif. Jag använder FxIF som är ett tillägg till FireFox men det finns många fler. Det finns även hemsidor där man kan klistra in länken till en bild och få fram Exif. Ni läsare får gärna bidra i denna tråden med vilken Exif-läsare ni använder!

Ett exempel

Att bara läsa om detta blir kanske lite luddigt. Så jag tänkte ta ett exempel.

I diskussionstråden "Fåglar" här på Djurfoto.Ifokus.se har Cassandra (användare Caaassiiie) tagit en vacker bild (#25) på en svan i ett ljus som påminner mig om solnedgång. Jag blir nyfiken: Vad har hon använt för inställningar osv.

Cassandras svanbild som den ser ut när den ligger i forumet.

Jag klickar på bilden så att jag får upp den i bildvisaren och där högerklickar jag på den.

Här ser ni en del av bilden i bildvisaren och jag har ringat in två saker i "högerklicksboxen". Det är två program (ExifViewer använde jag förr, nu använder jag FxIF) för att se Exif-information.

Genom att välja något av de programmen, kommer jag om det finns exif-data i bilderna, att få se den informationen.

Nu visas Exifoinformationen i en ruta, och i denna bilden fanns det rätt mycket info. Låt oss titta närmre på den…

Man kan se att Cassandra har använt en Nikon D5100 och att hon använt ett objektiv som hade brännvidden 300 (och med Nikons "brännviddsförlängning" motsvarar det 450mm på en 35mm film). Det är relativt sen eftermiddag i oktoberhösten, vilket förklarar att det verkar vara solnedgång fast att klockan inte ens är 18. Man kan se vilken bländare (f5,6) och slutare (1/800s) hon använt och att hon använt ett lågt ISO-tal (200). Man kan få mycket information genom Exif som ni ser - och ibland kan man även få vilket objektiv som är använt osv. Andra saker som kan vara intressanta att titta på tycker jag är om man har exponeringskompenserat eller vilken vitbalans som är använd.

Vill ni se fler bilder av Cassandra (C.H Photography) så kan ni titta in på hennes Facebooksida om ni har Facebook, eller på hennes profilsida här på iFokus. Tack till Cassandra också för lånet av bilden till den här artikeln!

Detta var en liten bakgrund till Exif och vill ni veta mer om det så kom ihåg, att Google är er vän och söker man vidare på detta ämnet finns det massor att läsa.

Vi har försökt hitta säkra sätt vid bildredigering osv för att behålla Exif men har inte hittat något. Men vi har hittat några fallgropar som vi repeterar här:

  • Om ni laddar upp en bild på iFokus, håll er till en maximal bildstorlek i jpg-format på 1600x1600 pixlar och 5 MB per foto. Annars skalar iFokus om bilden automatiskt och utöver att Exif riskerar att gå förlorat tappar ni kontrollen över förändringen på bilden och det kan bli en kvalitetsförsämring.
  • Använd "spara som" istället för "spara som webb".

Vill man inte ha med sitt namn eller något annat i Exif kan man antingen ställa in det i sin kamera, eller så finns det om man söker på nätet Exif-redigerare där man kan ändra den informationen. Ingen av oss bakom Djurfoto.Ifokus har använt sådana och därför väljer vi att inte länka till någon då vi inte vet om de funkar eller är bra.

mvh Martin

  • Redigerat 9/30/20, 9:33 AM av Niklas
  • Redigerat 1/8/24, 10:04 AM av Draken
Annons:
Hanna
1/31/13, 3:10 PM
#1

Toppen! Glad

Sajtvärd på reptiler ifokus.
Medarbetare på leopardgecko ifokus

CarolinePettersson
1/31/13, 5:27 PM
#2

Men om man sparar i " Spara som" kan man då bestämma hur stor upplösning den sparas i. Jag som fotograferar med en Nikon D7000 har en upplösning på lite över 4900px  vilket motsvarar ca 10mb bild.  Vilket då blir för stort och skalas om i vilket fall.  Hur kommer man undan det problemet?

Hoppas ni förstår ungefär hur jag menar.

Martin
1/31/13, 5:31 PM
#3

Hej Caroline!

Jag vet inte vilket program du använder, men det går såklart att lösa i alla program. Det är inte upplösningen som är 4900px utan det är bildbredden/höjden.

I de flesta program ändrar man den under Bild/Bildstorlek eller Image/Image Size.

I Photoshop (och jag tror även Elements) får man även möjlighet att välja kvalitet. Jag brukar välja runt 10 och då får jag på en bild som rä cirka 1024-1200 px på största bredden en bildstorlek på ca 400-600kb,väljer man mindre runt kvalitet 6-8 så har jag för mig den brukar ligga på runt 300-400 kb - och de storlekarna tycker jag är helt hanterbara.

mvh Martin

CarolinePettersson
1/31/13, 6:46 PM
#4

Då är jag med :)

Menade bara att 4928mp var på längsta bredden och att det max här fick vara 1600 och då hade det blivit för stort. formulerade mig lite klumpigt bara :)

Caaassiiie
1/31/13, 7:14 PM
#5

Varsågod! Glad

Mvh Cassandra

C.H Photography
GuruShots




[peter54]
2/1/13, 7:28 PM
#6

Ojoj vilka krav, detta känns som att en komplett fotonovis som jag inte har en chans att vara med, för jag begriper bara orden, inte mer. Högerklicka kan jag dessutom glömma på min Mac och jag har ingen aning om vilket kommande jag ska använda för att få fram den informationen.

Annons:
Cerrolyn
2/3/13, 6:14 PM
#7

Äntligen Flört nu ska här pluggas.

**MVH Cerrolyn

Cerrolyn
2/3/13, 6:35 PM
#8

Jag har chrome och gjorde en sökning för detta nu.

Här hittade jag ett tillägg för exif som heter Exif Viewer. Där får jag en knapp jämte adressraden som jag klickar på och där kan jag se allt.

Tack för en bra artikel.

**MVH Cerrolyn

Upp till toppen
Annons: