07. Fotografen

Fotografen del 1: Ordning och reda

2010-06-17 00:19 #0 av: Mari

I denna artikelserie ger vi ut tips och trix till alla er fotografer. Alla fotograferar vi på olika nivåer och vissa drömmer kanske om att kunna klättra uppåt i fotokarriären. Vi hoppas att denna artikelserie kan hjälpa er på traven.

Vi har väl alla någon gång drömt om att kunna livnära sig som fotograf? Att slippa ha ett tråkigt arbete man inte trivs med utan istället kunna arbeta med sin kamera. Att fotografera roliga motiv hela dagarna låter för många som en riktig dröm.
Hur gör man då för att få denna dröm att slå in?

Att skapa struktur

Det gäller att få ordning på torpet om man vill kunna visa sig själv som en ordentlig fotograf, att verkligen hålla ordning och reda för att inte missa eller glömma något är verkligen a och o.
Hur skulle du själv reagera om du gick till frisören för att få håret färgat och så visar det sig mitt i färgningen att frisören glömt beställa hem mer färg så att du då sitter där med halva håret rött och den andra halvan i din vanliga färg? Nä det skulle väl inte kännas allt för bra?

2010-06-16 006.jpg
I denna röra kan det vara svårt att snabbt hitta det man söker. Visst hade det varit bättre att kunna förvara allt på ett annat sätt?

Därför är det viktigt att man noga har tänkt igenom allt och dessutom har viktiga saker uppskrivet så att man verkligen inte missar något liten detalj.
Även om man inte har planer på att starta ett eget företag så är det bra att ha en struktur över sin lilla verksamhet för att dina kunder ska uppfatta dig som seriös och bra.

Här är några enkla steg att följa:

1. Skaffa dig en pärm

Det är alltid bra att ha en pärm att sätta in olika papper i rörande din fotografering, det kan vara allt från kvitton på din utrustning, fakturor för din hemsida eller kanske kvittokopior från dina försäljningar.
Man behöver inte införskaffa sig den dyraste pärmen, inte heller en så stor. I början räcker det gott och väl med en liten och glöm heller inte att köpa med register så att det även i pärmen blir lätt att hitta. Ett register med 12 eller färre flikar räcker gott och väl.

2010-06-16 010.jpg
Med en pärm och ett register blir det lätt att hålla ordning och reda. Se till att spara allt och var inte blyg att skriva ut många kategorier så det blir lätt att veta vart man sätter in rätt papper.

2. Skriv ner din affärsidé

Även här fungerar det bra att ha en affärsidé även om man inte planerar att starta ett eget företag. En affärsidé är kärnan i verksamheten, det är en kombination mellan tanken och den aktiva handlingen. Affärsidén är egentligen inget man behöver skriva upp, det räcker att man har den färdig i huvudet men jag rekommenderar att man skriver ner den. Dels för att man inte ska glömma och dels för att det är bra att kunna se sina idéer nerskrivna. Affärsidén behöver aldrig vara unik. Ett tips är att sätta in affärsidén i pärmen.
Tips på hur man skriver en affärsidé hittar du längre ner i artikeln.

3. Spar allt!

Man kan aldrig spara för mycket saker, spar alla papper på din utrustning, alla mail du skickar iväg eller mottager, bilder du fotar, kvitton du skickar. Ja som sagt allt är bra att spara! Även om det i dagsläget känns onödigt kan det vara bra att ha sakerna till hands. Glöm heller inte att göra säkerhetskopior på dina bilder eller viktiga mail, har du möjlighet så skriv ut dina mail och sätt in i pärmen.

4. För kassabok

Även om du inte får in några stora summor pengar är det alltid bra att skriva upp dina inkomster och utgifter. Det är alltid roligt att kunna kolla tillbaka för att se hur mycket pengar man fått in eller hur mycket pengar man lagt ut på utrustning. Försök även skriva så utförligt som möjligt, att det är en A4-utskrift för 150kr du har sålt och vilket datum du fått betalt.

2010-06-16 011.jpg
Med en kassa bok kan du lätt räkna ut hur mycket pengar du lagt ut på utrustning eller hur mycket du tjänat på dina bilder. Glöm inte att skriva upp alla utgifter och inkomster som rör dig som fotograf.

 

Hur skriver jag en affärsidé?

En affärsidé delas in i två delar.

Yttre affärsidé

Kundgrupp: Vilka riktar jag mig till? Vad har denna grupp för behov?
Produkt (vara eller tjänst): Vad ska jag erbjuda kunderna? Hur fyller min tjänst kundernas behov?

Inre affärsidé:

Metod: Hur ska företaget organiseras?
Konkurrens: Hur ska företaget hävda sig mot andra i samma bransch? Hur gör jag för att kunderna ska välja just mig?

Exempel på affärsidé:

Fotograf Mari Ekengren riktar sig främst mot tävlingsryttare i ponnyåldern. Då många ryttare vill ha fina minnesbilder från sina tävlingar specialiserar jag mig på just tävlingsfoto inom hästsporten. Jag erbjuder mina kunder bilder från både själva tävlingen och prisutdelningen men även porträttbilder i hemmamiljö om så önskas.
Då många ryttare inte har möjlighet att få fina bilder på sig själv tillsammans med sin häst erbjuder jag min hjälp.

Mitt fotograferande sker oftast under sommarhalvåret under utomhustävlingarna eller hemma hos ryttarna efter avtal. Då jag specialiserat mig på att fotografera just djur så gör det mig till den enda fotografen här omkring med detta specialintresse. Jag försöker att hålla ett så lågt pris som möjligt för att mina kunder inte ska behöva känna att de behöver lägga ut allt för mycket pengar på bilder de verkligen vill ha.

 

 

Hur ser din affärsidé ut? Erbjuder du något unikt som du är ensam om?

Anmäl
2010-06-17 14:50 #1 av: [Ebfotograf]

Jätte bra skrivet!

Häls.
Elinore Björkbacke - www.ebfotografi.com, www.neoverona.se
Medarbetare på Australian Shepherd

Anmäl
2010-06-18 02:14 #2 av: Banankaka320

Perfekt för mig att läsa! Ska starta UF företag i höst :D


Anmäl
2010-06-18 12:38 #3 av: Mari

#1 Tack

#2 Härligt att veta att artikeln kommer till nytta. Vad för UF företag kommer du starta? Glad

Anmäl
2010-06-18 16:56 #4 av: Metinia

#2: Det är lite planerar på att skriva en artikel om det också, lite längre fram i serien. Det kanske skulle vara till nytta för dig?

Anmäl
2010-06-18 17:01 #5 av: Banankaka320

#3 Vill inte säga just nu men det har med fotografi att göra :)

#4 Jaa ska hålla koll :D


Anmäl
2010-08-26 20:41 #6 av: Pandy

Väldigt bra artikel!:) Borde införskaffa en kassabok och börja ta kopior på mina fakturor på bilderna jag beställer och även skriva ner hur mycket kunden betalar!

Anmäl
2010-09-05 01:59 #7 av: Pandy

ja köpte en kassabok för familjen fast ja inte har koll på min familj inkomster osv, bor ju hemma fortfarande, men finns de en som bara heter kassabok eller är det kassabok för familjen man ska köpa egentligen?:P

Anmäl
2010-09-05 14:40 #8 av: Mari

#7 Den jag köpt heter bara Kassabok, köpte min på bokia för ca 15kr, ser ut som den på bilden.
Jag vet inte hur den för familjen ser ut men jag kan tänka mig att det är samma upplägg så den går att använda till detta ändamål om du vill.

Anmäl
2010-09-05 22:51 #9 av: Pandy

#8 Okej, kanske är samma men de har döpt om den till "Kassabok för familjen". fast min kostade...89kr:O

Anmäl
2010-09-05 22:53 #10 av: Mari

#9 Oj det kanske är en sån här stor du köpt? Den jag har fåt man plats med i bakfickan Cool

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.