Annons:
Etiketterfokus-påartikel
Läst 3399 ggr
Metinia
2010-03-06 11:07

Fokus på: OlleA

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En utav de mest erfarna fotograferna här på Djurfoto är nog Lars-Olof Arvids som hållit på med fotografering i 30 år. Här på Djurfoto känner vi till honom som Olle eller OlleA.

Bild 2 till Fokus på: OlleA

Hur kom det sig att du började fotografera?
Hur det kom sig att jag började fotografera minns jag inte riktigt. Jag ville nog helt enkelt kunna ta egna bilder. Jag tror att jag gick på mellanstadiet i skolan när jag fick min första kamera i present, en enkel låda som tog små kvadratiska papperskort.
Hur tycker du att fotograferingen har påverkat ditt liv?
Fotograferingen har påverkat mitt liv ganska mycket. Jag är sällan ute utan kamera, för man vet ju aldrig vad man kan få se. Vid stora händelser av olika slag måste man ju ha bilder för att minnas. Eller för att minnas t ex denna unika vintern. Ofta får man de bästa bilderna helt oplanerat, vem har inte sett t ex en älg och tänkt att "nu skulle man haft kameran"? Bäst att alltid ha den med!
Hur ser du på dig och ditt fotograferande?
Jag ser mig främst som naturfotograf. Det mesta i naturen fastnar på mina bilder: landskap, växter, småkryp, fåglar, större djur o s v. Under vissa perioder inriktar jag mig på en speciell typ av motiv, ingen på Djurfoto iFokus har väl undgått att det till stor del har varit rådjur som har gällt nu i vinter. Dessutom fotograferar jag mycket på resor i när och fjärran, som oftast har djur och natur som tema.

Bild 4 till Fokus på: OlleA

Vad använder du för utrustning när du fotograferar?
Utrustningen har varierat genom åren. När jag skulle åka på språkresa till England efter högstadiet tyckte mamma att jag skulle ha en "riktig" kamera, så då blev det en Ricoh 500 GX som tog diabilder och där man kunde ställa in skärpa, tid och bländare. Nästa steg blev en systemkamera, Canon AE-1 Program. Det var en bra kamera, men knäppte så högt att vilda djur ofta blev störda av det. När naturfotografen Bertil Pettersson tipsade mig om att Canon EOS 100 knäppte betydligt tystare, dröjde det inte länge innan jag köpte en sådan. Den var jag helnöjd med, så nöjd att jag länge tvekade till att gå över till att fotografera digitalt. Det är bara ett par år sedan jag inte kunde motstå det. Nu har jag en Canon EOS 40D med ett Sigma 18-200 mm som huvudobjektiv.
Hur länge har du hållit på med fotografering?
Jag har hållit på med fotografering i ungefär 30 år. Med olika utrustning som sagt, men hela tiden med natur som huvudinriktning.

Har du någon förebild inom fotografin?
I min ungdom var Jan Lindblad och Sven Gillsäter mina stora idoler. När klasskompisarna drömde om att bli fotbollsproffs, drömde jag om att bli en berömd naturfilmare och fotograf. Snart insåg jag att det knappast var realistiskt, men att resa runt i världens natur visade sig fullt möjligt när man kunde jobba och spara. Min första långa naturresa gick genom Indien, Nepal och Bangladesh vintern 1985-86. Några år innan hade Jan Lindblads TV-serie "Djungelbokens Värld" satt djupa intryck, tänk att få se denna värld alldeles på riktigt! Sedan har jag varit i Malaysia/Borneo, Östafrika, Madagaskar, Brasilien, Kina… men man behöver inte alltid åka långt för att hitta intressanta motiv. Min rådjursmatplats utanför fönstret denna vintern är väl så spännande som mycket annat!

Bild 3 till Fokus på: OlleA

Finns det någon mer stans man kan hitta dina bilder?
Jag är med i ganska många föreningar och har haft bildvisningar lite varstans. Dessutom lägger jag ganska ofta ut bilder i olika forum på nätet, t ex http://www.odla.nu/forums/ och http://naturbild.egensajt.se/forum/. I vinter har jag också gjort ett galleri med rådjursbilder på http://www.naturevisions.se/.
Har du något bra tips till alla Djurfoto iFokus medlemmar som kan vara användbart vid fotografi?
Vill man fotografera vilda djur, är kunskap om djuren lika viktig som kunskap om fotografering. Mycket handlar om att vara på rätt plats i rätt tid, vilket blir lättare om man känner till hur djuren rör sig i sin miljö. Var ute ofta! Det är lika viktigt som att vara tyst och försiktig och ha koll på vinden. Att gå in för ett begränsat motivområde under en tid och bli "proffs" är fascinerande. Varför inte t ex ta fram makroobjektivet och försöka få den perfekta fjärilsbilden i sommar?

Bild 1 till Fokus på: OlleA

Vi tackar Olle för intervjun och önskar lycka till i framtiden! Kanske det blir 30 år till tillsammans med kameran?

Annons:
Metinia
2010-03-06 11:13
#1

Väldigt bra och intressanta svar på frågorna måste jag säga! Jag älskar bilderna, de är verkligen väldigt fina. Framför allt så faller jag lite extra för dem för det är bilder som jag väldigt sällan själv tar och de är verkligen inte min starka sida. Av just den anledningen måste jag säga att bäst av allt i artikeln (förutom bilderna) var nog tipsen mot slutet. Toppenbra! :D

Martin
2010-03-06 16:42
#2

Intressant och bra artikel. Olle har helt rätt i att kunskap om det man fotograferar är lika viktigt som att kunna hantera kameran - annars vet man inte var man skall hitta motivet eller hur man skall komma det tillräckligt nära.

Tycker att dina bilder på rådjuren den här vintern har varit väldigt bra! Nu ser jag, och säkert många anra med mig, fram emot våren och sommaren och alla de motiv det bär med sig. Själv skall jag kommande månaden försöka åstadkomma något bra foto på en eller flera ugglor.

mvh Martin

Jojsan
2010-03-06 17:52
#3

Intressant läsning! :)

SwedenZoo
2010-03-06 20:44
#4

Mycket intressant läsning!Skrattande Men länken "Naturbild" fungerar inte Rynkar på näsan

Med Vänliga Hälsningar Rickard Sjödén

Hemsida: www.SwedenZoo.com Fotogalleri: Flickr.com

  

OlleA
2010-03-06 21:04
#5

Nej, den blev visst fel. Så här ska det vara: http://naturbild.egensajt.se/forum/

Marnyman, ugglor låter som en spännande utmaning! Säkert inte det lättaste, men jag säger som Gunde Svan sa på fortet: "Ingenting är omöjligt, det finns bara sådant som är mer eller mindre svårt". Glad Själv vet jag ännu inte vad jag ska rikta in mig på till våren och sommaren, det ger sig. Att helt släppa mina kära rådjur blir nog svårt, kanske försöker jag följa dem under ett år?

Olle

Martin
2010-03-06 23:32
#6

Mars är en ganska bra ugglemånad. Problemet är att hitta dem. Tydligen samlar de sig ganska ofta i trädgårdar nu när det dessutom är kallt och det har varit mycket snö vilket gjort det svårt för dem att hitta föda. Ugglor har normalt inga problem att norrut ta sork och annat under snötäcke - men här i Skåne har vi problemet att det oftast inte bara är pudersnö utan oftast är det 1 cm snö, som smälter, som fryser till is, sedan mer snö osv. Dvs hårda islager mellan tunna lager snö, och nu i år har vi haft mer snö än vanligt dessutom (under längre tid). Finns bland annat några kolloniområden är det skall finnas både jorduggla och hornuggla.

Har denna vintern sett mycket mer ugglor än normalt. Kan delvis vara för att snön gjort kvällarna lite ljusare och att deras undersidor reflekterats mer (?) mot snön än mot mörk mark som brukligt här nere? Vi får väl se om jag lyckas!

mvh Martin

Annons:
Mari
2010-03-08 13:59
#7

Oj vilken intervju! Riktigt roligt att läsa - jag vill läsa ännu mer Skrattande

Denna vinter har varit väldigt trevlig, speciellt med dina bilder på rådjur vi fått sett titt som tätt, jag ser också fram emot våren och vad du då kommer hitta på att visa oss här på djurfoto.ifokus!
Tack för tipsen också Cool

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

OlleA
2010-03-08 15:47
#8

Tack Stirrup. Vill du läsa mer, så fråga på! Skrattande

Olle

JohannaMax
2010-03-09 23:28
#9

Intressant! Jättefia bilder med.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

OlleA
2010-03-10 12:31
#10

Tack Johanna. Glad

Olle

Upp till toppen
Annons: