Annons:
Etiketterphotoshopskolanartikel
Läst 4382 ggr
IdaL
1/14/10, 5:41 PM

Photoshopskolan: Vinjettering

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I denna artikel tänker jag ta upp hur man vinjetterar små bilder som t.ex. webbilder snabbt och enkelt i tre stegs förklaring.

Observera att det endast funkar på mindre bilder. Vid stora bilder får man använda sig utav "vanlig" vinjettering.

Steg 1.

Börja med att öppna din förminskade bild du vill ha en vinjett på. Sedan dublicerar du lagret, detta gör du genom att högerklicka på lagret och välja "Dupilicera lager".

Såhär dubilcerar du ditt lager.

Steg 2.

Sedan klickar du på den lilla knappen i lagerrutan som symboliserar lagerstil (Symbolen ser ut såhär) då får du upp ett par alternativ och mellan dom väljer du "Innerskugga" då får du upp följande ruta.

Såhär ska rutan se ut

Steg 3.

Du ändrar nu avståndet till noll (0) för att vinjetteringen ska bli lika på båda sidorna. Storleken ändrar du beroende på hur stor vinjett du vill ha. Opaciteten ändrar du efter hur synlig du vill ha din vinjett och strypningen ändrar du efter hur "hårda" kanter du vill ha. När du är klar klickar du på "OK" och sedan har du en fin vinjett på din bild som inte har tagit mer än ett par minuter.

Här nedan ser ni ett resultat efter en bild med vinjett som jag gjort med exemplet ovan (OBS! vinjetten är något extrem för att verkligen synas).

en bild jag gjort

Hoppas du lärt dig något nytt och att du har användning för kursen!

Annons:
Mari
1/14/10, 6:04 PM
#1

Bra!
Fast funderar över hur stora dessa bilder kan vara för att det ska fungera?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

IdaL
1/14/10, 9:41 PM
#2

#1 Tack så mycket. Storleken på bilden bestämmer du själv beroende på hur stor vinjettering du vill ha.

Mari
1/14/10, 9:47 PM
#3

#2 Okej men tänkte mest på storleken eftersom det står att det inte passar på stora bilder, så vart går gränsen ungefär på bildstorleken för att detta ska fungera?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

IdaL
1/14/10, 9:50 PM
#4

#3 Vad jag menar med att det inte passar för stora bilder är höguplösta orginalbilder, där kommer vinjetteringen inte till att synas. 1200x800px kan väl jag tycka är maximalstorlek men som sagt beror det lite på hur står vinjett man vill ha (;

Mari
1/14/10, 10:15 PM
#5

#4 Nu förstår jag :)

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Upp till toppen
Annons: