01. Fotorelaterat

Att fotografera fiskar

2009-07-28 21:03 #0 av: IdaSH

En annorlunda men väldigt rolig typ av djurfotografering är att fotografera djur som lever under vatten. Till det kan man använda t.ex. ett undervattenshus. Men har man inte möjligheten att dyka med fiskar eller råd att köpa ett undervattenshus går det lika bra att fotografera i vanliga akvarium. Här följer lite tips som kan vara bra att tänka på!

Ljuset

Man brukar säga att ljuset är något av det viktigaste att tänka på när man fotograferar, och det gäller även när man fotograferar i akvarium. Har man ett eget akvarium kan man prova att ställa upp några lampor bredvid eller ovanför akvariet, men se upp för speglingar i glaset! Om man inte har möjlighet att ställa upp egna lampor får man försöka använda sig av det naturliga ljuset, dvs. lysrören som brukar sitta ovanför ytan. Man får prova sig fram och hitta olika vinklar för att ljuset ska bli rätt. Att använda kamerans inbyggda blixt rekommenderas inte.

Att experimentera med det naturliga ljuset kan ge
Att experimentera med det naturliga ljuset kan ge annorlunda effekter.

Vitbalans

I akvarium används ofta lysrör som enda ljuskällor. Det resulterar ofta i att bilderna får en blå- eller gulaktig ton över sig. Då kan man vara tvungen att justera vitbalansen i kameran. Här gäller det att prova sig fram tills man hittar rätt, för akvarium kan se väldigt olika ut beroende på vilka slags lampor som används. Om man vill slippa tänka på detta och istället ändra vitbalansen senare i datorn kan det vara en idé att fotografera i RAW.

Stå nära

En annan viktig sak jag har fått lära mig är att man ska stå nära glaset när man fotograferar i akvarium. Helst ska man (om det går) hålla objektivet tryckt mot glasrutan och gärna rakt på. Detta beror helt enkelt på att ju mindre luft och vatten det är mellan kamera och motiv, desto bättre färger och skärpa får bilderna. Att rengöra akvariets glas (både på in- och utsidan) kan också hjälpa.

Tålamod

Den nog allra viktigaste ingrediensen för att få bra akvariebilder är att ha massor med tålamod. Att fota under vatten och genom glas är svårt, så tappa inte modet för att du får dåliga bilder. För dåliga bilder blir det, ofta väldigt många också. Det händer att kanske en bild av tio blir användbar. Det gäller att vänta på de rätta ögonblicken, prova sig fram med inställningar och fota, fota, fota. Till slut sitter det!

Småfiskar.
Låga bländartal som t.ex. 2,8 ger både ljusare bilder och kortare skärpedjup.

Anmäl
2009-07-28 21:07 #1 av: IdaL

Jätte bra Ida! Tack för artiklen, super rolig läsning Skrattande

Anmäl
2009-07-28 21:12 #2 av: kkrekulan

håller med, super kul att läsa! :)

Anmäl
2009-07-28 21:44 #3 av: Gemela

Var igår och fotograferade fiskar i akvarium, hade behövt tipsen då ju! ;P Fick ganska många oskarpa bilder.

Men jättebra artickel!

Anmäl
2009-07-28 22:01 #4 av: Mari

Härlig artikel, nu blir jag sugen på att åka till närmsta stora akvarium

Anmäl
2009-07-29 20:27 #5 av: Pandy

Jättebra artikel, fotade på ett akvarium för två veckor sen och de bilderna blev verkligen inte bra:/

Anmäl
2009-07-29 21:02 #6 av: KarolinaNowak

Toppen artikel. Det gjorde du bra, Ida! :)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2009-07-29 21:18 #7 av: Martin

Klart läsvärd artikel! Hade varit kul att ha inställningarna (bländare/slutartid) under fotona som exempel (även om man kan gissa att sista är med bländare 2.8 iaf). Mäktig haj på övre bilden - var är den tagen?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-07-30 00:26 #8 av: IdaSH

Kul att höra!

#7 Det tänkte jag inte alls på, håller med om att det hade kunnat läggas till! Hajen är fotad på Kolmården. Glad

Anmäl
2009-08-07 00:05 #9 av: miirjam

Jätte toppen att läsa! Tack så mycket! Fortsätt att skriva en likande fast i en annan tillfällighet kanske. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.