01. Fotorelaterat

Fotografera inomhus

2009-07-16 17:19 #0 av: IdaL

Ibland när det t.ex. är dåligt väder ute och man känner för att fotografera så går det faktiskt att fotografera inomhus. Man kan t.ex. ta och försöka göra en studio eller bara fotografera lite! Här får du ett par bra tips som du kan tänka på när du fotograferar inomhus

Fotografera med blixt

En del fotograferar med blixt inomhus eftersom det är det enklaste sättet att få bra ljus, men jag avråder er ändå till detta eftersom det ger otroligt skarpa skuggor och det vill man ju inte ha i bilden. Det blir även ett direkt ljus som kan göra att bilden ser platsig ut. Nu säger jag inte att det är fel att fotografera med blixt men jag personligen gillar inte det.

Utrustningen

För att fotografera inomhus finns det en del utrustning som är speciellt bra att fotografera inomhus med. Systemkamera är väldigt bra att ha då för du kan höja ISO till ca 200-500 men överskrid aldrig 800 i ISO, för då kan du räkna med otroligt brusiga bilder.

Inomhus bör du ha ett ljusstarkt objektiv, dvs. ett med lågt bländar antal som t.ex. 70-200mm f/2.8 eller ännu bättre för inomhus fotograferingen 50mm f/1.8. Objektivet du använder kanske inte behöver vara av telesort eftersom när du fotograferar inomhus så är det oftast så att du står nära ditt motiv dvs. att du inte behöver zooma in så värst mycket.

Ljussättning

När du fotograferar inomhus spelar ljussättningen en väldigt stor roll i bilden eftersom ljuskällorna (dvs. lamporna) i ett hus oftast har en dämpad belysning. Därför brukar de inte räcka till för att få en perfekt exponerad bild dvs. att den inte ska bli under exponerad.

Om du t.ex. har en spotlight så kan du tända den och rikta den mot ditt motiv. Räcker inte detta kan du även använda t.ex. en stor bygglampa (eller en till spotlight) riktad från andra hållet. Du bör även ha en ganska ljus bakgrund så att det blir massa ljus i bilden. Vissa tar även hjälp av fönster (dvs. ljuset utifrån), när de sätter sitt motiv i fönsterkarmen och fångar med ljuset in i bilden.

Om du fotograferar mitt på dagen räcker det ibland att ha taklamporna tända. Tänk bara på att få dit ljus rätt, alltså att du bör ha ljuset i ryggen/snett från sidan (precis som med solen) för att inte få så mycket skuggor runt huvudet och vid övriga kroppsdelar.

OBS! När du fotograferar inomhus bör du inte använda motljusskydd eftersom det hindrar en del av ljuset från att komma in i bilden.

Kort sammanfattat

  • Använd helst systemkamera och ljusstarkt objektiv
  • Höj ISO till mellan 100-500 överskrid INTE 800
  • Försök hitta en stark ljuskälla
  • Ljusa bakgrunder är lättare att fotografera mot
  • Använd inte motljusskydd
Anmäl
2009-07-17 01:07 #1 av: HannaSjoberg

Tack för en bra artikel!

Anmäl
2009-07-17 01:08 #2 av: IdaL

#1 Varsågod och roligt du gillar den! :D

Anmäl
2009-07-17 19:58 #3 av: KickanW

Det här med att inte överskrida ISO 800 tycker jag är lite konstigt skrivet, det beror ju helt på vilka objektiv och kameror man har. Jag vet riktigt duktiga fotografer som fotar med 1600 i ISO...

Anmäl
2009-07-17 20:04 #4 av: Martin

Bra grundartikel, fast jag delar inte riktigt uppfattningen. Vilket ISO man kan använda beror väldigt mycket på vilken kamera och vilket brusreduceringsprogram som den använder (alltså mjukvaran i kameran).

Sen att använda blixt eller inte, det handlar bara om utrustning och kunskap. Blixt med diffuser eller vad man kallar det och kanske att blixten är slagen i taket eller väggen kan ju fakiskt göra att man helt kan få bort de skarpa skuggorna, och har man flera synkade blixtar så kan man ju till och med få bort alla skuggor. Jag är själv inte speciellt bra på blixtfotografering, men har sett många bra bilder utan skuggor. Blixt kan för övrigt med fördel användas även utomhus i t.ex. bra väder - för att lätta upp skuggiga partier i ett ansikte eller på ett djur.

Ofta kan man också reglera blixtstyrkan i ett par tre olika nivåer. Det man kanske däremot skall vara lite försiktig med är den inbyggda blixten i en kamera, som ju inte direkt går att rikta åt olika håll osv. Fast det var kanske den du tänkte på?

#2 Bruset beror inte på objektiven.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-07-17 20:13 #5 av: KickanW

#4: Var det där menat till mig? Som jag förstått det finns det en hel del objektiv med mjukvara i, samt med olika ljuskänslighet... Och därför kan ISO-brusigheten vara olika på olika objektiv?

Jag är inte alls säker på detta, men det är vad jag fått lära mig.

Anmäl
2009-07-17 20:20 #6 av: IdaL

#4 Sant =) Nu är ju inte artiklen riktad mot de sk. riktiga blixtarna utan syftar på de som är inbygda i kameran. Som sagt de riktiga blixtarna kan ha en väldigt snygg effekt på skuggorna

Lägger till lite här! Jag fick ett tips av någon att man kan sätta papper över blixten (om man nu måste använda den) då filteras ljuset ut mer i bliden.

#3 Det här med ISO handlar inte om objektivet. Där spelar inte det någon roll eftersom ISO ligger i kameran. ISO är ju de som regelerar ljuskänsligheten i bilden, lägsta ISO = mindre ljuskänslighet, mindre brus och högsta ISO = mycket ljuskänslighet, mycket brus.

Brus blir oftast inte så snyggt i en djurbild där t.ex. hunden är full av pixlar som syns tydligt därför bör man inte ha mer än 800. dock finns det bilder som passar i högt ISO men de blir oftast bättre när man är lite mer avacerad, artiklen ligger mest som grund dvs. de är baser som är bra att gå efter när man inte är kanske SUPER duktig.

Bilder med högt ISO har en förmåga att göra sig bra i s/v. Desutom spelar ju smaken en väldigt stor roll de finns de som ÄLSKAR brus andra fullkomligt hatar brusiga bilder.

Anmäl
2009-07-18 23:38 #7 av: KickanW

#6: Nu tar du det på bra mycket lägre nivå. Jag vet mycket väl vad ISO är. Om jag inte vetat det hade jag inte ifrågasatt!
Det jag menade är att viss utrustning klarar hög ISO utan brus. Och, precis som jag skrev i förra inlägget, så har jag förstått det som så att vissa objektiv har inbygd egen mjukvara, och har därför egen ljuskänslighet.

Anmäl
2009-07-19 00:03 #8 av: IdaL

#7 De finns det säkert grejer som har men nu riktar artiklen mer in sig som bas för fotografering alltså inte till någon speicell utrustning. Skrev ISO 800 eftersom att JAG har blivit lärd att man inte bör överskrida den gränsen.

Anmäl
2009-07-19 10:28 #9 av: Martin

#5 Visst har objektiven olika ljuskänslighet, men möjligen är jag ute på hal is nu, men det påverkar inte bruset. Som jag lärt mig det har bruset med bildsensorn (som sitter i kameran) att göra, och borde därför inte påverkas av objektiven.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-07-19 10:29 #10 av: Martin

Finns mer att läsa om brus, och även om hur man kan minska det, på Fotografiska.org.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-07-20 21:48 #11 av: dirdib

Tack för tipser, jag fick två erbjudande: att fota en katt inomhus och att fota 1årskallas till barn. jag brukar inte fota inomhus så det blir en utmanings :D

Anmäl
2009-07-20 23:10 #12 av: IdaL

#11 Lycka till =) Alltid roligt när man blir erbjuden jobb ^^

Anmäl
2009-07-21 12:35 #13 av: IdaSH

#9 Det stämmer.

Anmäl
2009-07-21 18:28 #14 av: dirdib

#12  hoppas jag klarar detta, inte lätt att fota t.ex. en katt man inte känner till och vet inte vad är typisk för den.

Anmäl
2009-07-21 18:30 #15 av: IdaL

#14 Jo, men se det som en utmaning för utmaningar är ju kul ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.