05. Recensioner

"Fotografera FÅGLAR"

2009-05-02 16:13 #0 av: Martin

Gunnar Aus har skrivit en bok som han själv beskriver som "Guide och inspiration till bättre bilder". Som titeln på boken antyder handlar det om fågelbilder. Jag har läst boken, och beroende på vilken nivå man har när man börjar så tycker jag att det är en klart läsvärd bok, som ger lite nya uppslag till fototurerna.

Titel: Fotografera FÅGLAR
Författare: Gunnar Aus
ISBN: 978-91-85786-87-9
Förlag: Hammar Förlag
Pris: Ca 200 kr.

Boken innehåller 125 sidor med fågelfoto och information om hur Aus tänker när han fotograferar fåglar. Boken är pedagogiskt uppbyggd och börjar med en avdelning om utrustningen där han behandlar valet mellan kompakt- eller systemkamera, objektiv, stativ mm.

I resten av boken guidar han med ett lättbegripligt språk läsaren genom avdelningarna:

  • Var hittar man fåglar?
  • Steg för steg till en bra fågelbild
  • Bilder för inspiration

Mittenkapitlet, "Steg för steg till en bra fågelbild" upptar större delen av boken. Gunnar Aus behandlar ett stort antal saker och infallsvinklar, som t.ex. perspektiv (sittande fågel, flygande fågel, simmande fågel osv), bakgrund, rörelseoskärpa, skärpedjup, ljus, exponering - i kort sagt allt som bidrar till en bild.

I boken tar Gunnar Aus inte bara med de bästa och lyckade bilderna, utan ofta exemplifierar han vad han menar med två, tre olika bilder. Det kan vara en bra och en dålig bild, men även bilder på samma fågelarter men i helt olika miljöer.

Vem är boken skriven för?

Boken innehåller en del tekniska termer men inget som är omöjligt att förstå, och Gunnar Aus beskriver bra vad de olika delarna innebär. Boken handlar uteslutande om fågelfotografering men med lite fantasi går det bra att applicera mycket av bokens innehåll även på andra djur (möjligen bortsett från porträttfotografering av tamdjur). Oavsett om man är nybörjare eller har hållt på att fotografera ett tag tror jag man har behållning av boken, om man är intresserad av fåglar/fågelfotografering.

Jag rekommenderar boken för de som är intresserade av att lära sig lite mer om fågel/djurfotografering. Är man ute specifikt efter att lära sig att fotografera eller känner att man vill ha en bok som endast vänder sig till en novis - så får man nog leta efter någon annan bok.

Länkar

Gunnar Aus portfolio på Fotosidan.se, där man bland annat kan se några av hans fågelfoto.

Bokens sida på Bokfynd.nu, en samlingssida där man kan jämföra priser på olika internetbokhandlar.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-05-03 13:47 #1 av: BrightGloria

Jag tycker boken låter jätteintressant!

Anmäl
2009-05-03 23:55 #2 av: Mari

Jag tycker också denna bok låter intressant, ska se om den finns att få tag på vårat bibliotek :)

Anmäl
2010-05-24 14:07 #3 av: Galleytrotter

Ser riktigt intressant ut! Har beställt den via biblioteket, kommer säkert lära mig mycket nytt :)

Anmäl
2010-05-28 21:08 #4 av: Galleytrotter

Har läst igenom boken idag och måste säga att den utan tvekan är läsvärd med mycket tips och väldigt inspirerande fotografier. Tycker jag i alla fall :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.