01. Fotorelaterat

Lär dig fotografera marsvin

2008-12-09 00:21 #0 av: Mari

Är det inte självklart att man vill ha bilder på sina marsvin? I den här artikeln får du som inte är superhaj på fotografering ett par tips om hur du fotograferar dina marsvin för bästa resultat!

Oavsett vilken kamera du har - kompakt- som systemkamera, är det Du som till största del påverkar hur bra bilden blir. Det kan vara små fel som faktiskt försämrar bilden mycket - t.ex. att bilden är tagen ur fel vinkel eller att det är motljus. Små fel som gör stor skillnad om man bara tänker på de små punkterna, för yttligare fotoförbättring.

Fotar du inte med manuella inställningar dvs. att du inte själv ställer in ISO-tal, brännvidd, slutartid och exponering, sköter kameran detta själv vilket är en stor fördel om du är nybörjare eller inte jätteduktig på att fotografera.


Liten ordlista för manuella inställningar:

ISO - Ljuskänslighet, desto högre ISO-tal desto ljusare men kornigare bild och desto lägre ISO-tal desto mörkare blid och tydligare bild.

Bländarvärde - Skärpedjup. Om man använder en stor bländaröppning/lågt bländarvärde släpps mycket ljus in i bländaren och en viss fokuspunkt (del av bilden) skarp medans bakgrunden blir oskarp/suddig. Detta är till stor fördel om man vill undvika rörig bakgrund och att fokus ligger på motivet. Används en liten bländaröppning/högt bländarväde blir stora delar av bilden helt skarp. Desto större bländaröppning eller lägre bländarvärde - desto ljusstarkare bild.

stor-blandare.jpg
En bild med stor bländaröppning/litet bländarvärde - endast huvudet är skarpt och bakgrunden suddig.

Slutartid - Tiden då slutaren är öppen och ljuset träffar bildsensensorn. Långa slutartider ger mer liv åt bilder, man kan säga att de blir "suddigare", medans korta slutartider ger skarpa bilder där rörelserna är frysta.

Exponering - Det moment när bildsensorn i kameran utsätts för ljus. Om ljusa partier i ett fotografi är utfrätta, är bilden överexponerad. Bilden är underexponerad om de mörka partierna är väldigt mörka, nästan helt svarta - eller om bilden helt enkelt bara är för mörk.

De manuella inställningarna påverkar varandra och hör på så sätt ihop, har du en större bländaröppning/lägre bländarvärde) blir fotografiet mörkare, samma sak om du har en kortare slutartid.

Komposition:

Det är bra att tänka på hur man tar bilder av marsvin. Hur vill man att resultatet ska bli? Vad ska bilden användas till? Vill du ha en fin, bra eller söt bild att "bara ha" på dina marsvin (alltså ingenting speciellt uttänkt) så ta bilden ur en bra vinkel. Vad är då en bra vinkel? Ja, det beror försås mycket på tillfället, men ta inte bilder ovanifrån, bakifrån framifrån med huvudet som skymmer kroppen. Man vill att marsvinen ska se ut som de gör i verkligen, utan ett för stort huvud, rumpa eller likn. Något som är bra att tänka på är att komma ner till marsvinens nivå, på så vis blir bilden faktiskt bättre. Se till att få motivet i mitten, ögat dras till mitten av bilden och ett foto där marsvinet är i ena hörnet uppfattas inte bara felkomposinerad utan ofta tråkigt och ofta "oroligt".

fel-vinklel+fokus.jpg
Här ligger fokus på höbollen, som är i vägen, istället för marsvinet. Dessutom är inte vinkeln och den bästa, bilden är tagen för mycket uppifrån och bakgrunden är delvis störande.

bra-vinklel+fokus.jpg
Den här vinkeln är mycket bättre! Bakgrunden stör fortfarande lite, men höbollen är inte i vägen och fokus ligger mer korrekt.

 

Bakgrund:

En störande bakgrund ger en klart försämrad bild. Är marsvinet i buren är det svårt att få bra bakgrunder, särskilt om man har galler bur med ett galler i helt annan färg än väggen bakom. I många fall kan man sätta en pappskiva eller tygstycke (ex. handduk) i en trevlig och inte för framträdande färg bakom marsvinet. Fotar du inte med manuella inställningar - tänk på att materialet bakom ska vara rent, ytterst små smutsprickar syns tydligt (detta går lätt att klona bort i Photoshop om man kan det). Fotar du med manuella inställningar, välj en ganska stor bländaröppning. Fotar du marsvinet utomhus bland växtlighet får du med största sannolikhet en fin bakgrund som ger en trevlig känsla till bilden. Tänk på att inte fota mörka marsvin mot en mörk bakgrund, eller vita marsvin mot en vit bakgrund. För stora kontraster är inte heller bra, t.ex. ett vitt marsvin mot en svart eller mörkblå bakgrund. Så en "lugn" och ljus färg, ljusblå eller ljusgrå brukar vara bra.

 

Fokus:

Att få fokus på motivet är viktigt. Ibland är det lätt hänt att kamean har fokuserat på en annan del av marsvinet eller på bakgrunden. Då blir huvudmotivet suddigt och bildens utseende och kvalitet försämras. För att fokusera trycker du ner avtryckarknappen halvvägs så söker kameran efter rätt fokuspunkt.

Fel-fokus+over-exp.jpg
Här ligger fokus bakom örat istället för på ögat eller nosen. Det gör att man uppfattar bilden som suddig och ögonen dras till en tråkig del av bilden - den delen som är skarp (i det här fallet nedra högra kanten). Den här bilden är dessutom överexponerad - några vita ställen är utfrätta.


När du fotograferar just marsvin:

Marsvin är levande varelser - de rör på sig: skuttar, springer iväg, snurrar runt... Det är inte alltid lätt att hinna få en bild av marsvinen. När du har de utanför buren och har ställt upp dem för fotografering och de inte vill sitta stilla, använd mat. Mat är en bra väg till att få marsvinen att göra vad man vill uppnå. Vill du att de ska sitta stilla, kan det funka med att ge dem en liten matbit och passa då på att ta en serie med bilder. De dåliga kan du radera i efterhand. Försök fånga marsvinens uppmärksamhet, gör små ljud med munnen eller prassla med en påse. Det är svårt att tala om exakt hur man får de perfekta bilderna, men en bra början är att fotografera mycket och ofta, i olika situationer. Testa dig fram och se vad som funkar bäst för just dig, dina marsvin och framförallt - din kamera.

IMG_1149Sera.jpg
En bra marsvinsbild ur fotosynpunkter - marsvinet är dessutom uppmärksamt och tittar mot fotografen.

Foto: Felicia S
Text: Felicia S

Anmäl
2008-12-09 00:22 #1 av: Mari

Tack Felicia S för att vi får låna din fina artikel här på djurfoto. Jag hoppas att många kommer dra nytta av den!

Anmäl
2008-12-09 19:19 #2 av: Jojsan

Jättebra skrivet! Bra att du hade med några ordförklaringar och så, har lärt mig något nytt nu! :)

Anmäl
2009-01-30 23:13 #3 av: FeliciaS

Varsågoda och tack :)

Anmäl
2009-01-31 11:18 #4 av: BrightGloria

Jättebra artikel!
Gulliga modeller också. :)

Anmäl
2009-01-31 17:37 #5 av: moonsi

bra, å fina djur

Anmäl
2009-02-02 18:49 #6 av: Adrina

Mycket bra!

Anmäl