04. Fotografer

Fotograf Laila Berglund

2007-10-11 22:49 #0 av: Cydonia

Laila Berglund är 40 år och bor i Trelleborg med sin familj. Hon är utbildad stillbildsfotograf och arbetar som grafisk formgivare, men har alltid fotograferat vid sidan av. Favoriten är konstnärliga porträtt, både på djur och människor.

Foto Laila BerglundBerätta lite om dig själv.

Jag har precis klivit över det magiska 40 års strecket! Det gick faktiskt jättebra, ingen kris. Gissar att det beror på att jag har allt man kan önska. En underbar sambo, två goa ungar, 11 & 7 år, ett renoveringsobjekt på landet (blir aldrig klart), två katter, två hästar, två kaniner och en herrans massa fina vänner! Älskar livet på landet.

Hur började du med fotografering?

För ungefär 20 år sedan gick jag en 2-årig konstnärlig utbildning där vi jobbade i massor av olika tekniker: olja, koppargrafik, keramik, textil, skulptur, med mera. Där blev jag förtrollad av mörkrumstekniken och foto. Att se silvret lösa ut i det tjocka fotopappret man precis snabbt stoppat ner i framkallningsbadet. Att se bilden sakta framträda. Jag var fast! Att det blev porträtt som jag gillade mest är nog för att jag älskar att försöka fånga individen i ett ögonblick.

Vad använder du för utrustning?

Utrustningen är egentligen inte alls viktig för mig. Det är motivet som är det viktiga. Just nu använder jag Nikon D50, AF Nikkor 180 1:2,8 D, AF Nikkor 18-55

Foto Laila Berglund

Vad tycker du är viktigt att tänka på när man ska fotografera djur?

Att fotografera djur är inte lätt, varje individ är en utmaning, därför är det jättespännande att försöka, varje gång. Man måste börja med att ta reda på VEM man ska fotografera. Målet måste ju vara att betraktaren av den färdiga bilden ska känna igen individen. Man måste se till att ha assistent med sig som styr djurets blickriktning med antingen korv eller morötter. Eller smyga i buskarna för att få fram nyfikna öron och lyft huvud.

Hur får man till bilden med stort B, bilden med det lilla extra i?

Bilden med stort B får man när allt fungerar. Sällan med hjälp av kontroll utan oftast med flyt. Därför kan det vara till stor nytta med teleobjektiv, då står man så långt från objektet att man oftast glöms bort och då blir allt mycket naturligare.

Slutligen, har du något tips till andra som vill blir djurfotografer?

Man måste älska djur! Låt er inte luras in i prylfällan. Man kan ta fantastiska bilder med alla kameror. Det är känslan och inte tekniken som är viktigast!

Hemsida: http://www.lailaberglund.se

Anmäl
2007-10-15 02:15 #1 av: Martin

 

Kul med intervju, och en del bra tips. Framför allt det där med att försöka få lite avstånd och använda tele för att ändå komma nära. Blir mer naturligt, sista bilden på hästen som tittar i sidled är ett toppenexempel på det. 

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-10-15 14:19 #2 av: Cydonia

Jo, det var kul att få veta, har jag själv inte tänkt på. :)
(Förlåt för att artikeln ser lite konstig ut i radbrytning osv, men ifokus var inte på min sida när jag skrev den...)

Anmäl
2009-04-15 19:42 #3 av: christina-1980

#2 snygga bilder <33Skrattande

Anmäl
2009-04-18 01:44 #4 av: Abico

Trevlig artikel!
(Om än inte jätteny ^^)

Hanna 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.