01. Fotorelaterat

System, kompakt & digital -kameran

2007-09-21 23:44 #0 av: KarolinaNowak

Vilken typ av kamera man väljer påverkar de fotografier man kan ta. Skillnaderna beror bland annat på vilken utrustning som finns tillgänglig och vilka möjligheter till efterbehandling som finns. Läs mer om de vanligaste kamerorna på marknaden: system, kompakt & digital -kameran.

Systemkameran en kamera med utbytbart objektiv. Vanligen består systemet av ett kamerahus samt olika objektiv, sökare, adaptrar, filter, mellanringar och fotoblixtar. Alla spegelreflexkameror på marknaden idag är som regel systemkameror.

 

För- och nackdelar

  • De kan användas för fler ändamål (eftersom objektivet är utbytbart), detta eftersom det idag är tekniskt omöjligt att konstruera ett objektiv som med hög kvalité både kan fånga bilder med macro, vidvinkel och extremt tele.
  • De väger i regel mer än kompaktkameror. Detta kan vara en fördel eftersom det då är enklare att hålla kameran stilla, men andra tycker det gör kameran jobbigare att ta med sig.
  • De är oftast större än kompaktkameror vilket gör dem klumpiga och jobbiga att ta med sig.

Följande punkter gäller enbart jämfört med digitala kompaktkameror

  • De har vanligen en större bildsensor vilket ger mindre brus, speciellt i svagt ljus.
  • De kan sällan visa en förhandsvy på LCD-skärm på grund av spegelreflexkonstruktionen. Man måste alltså använda den optiska sökaren och sen titta på bilden via LCD-skärmen först efter man tagit den.
  • De ger ofta ett mindre skärpedjup tack vare den större sensorn, vilket är utmärkt till exempel vid porträttfoto, men som kan vara ofördelaktigt vid dokumentärt foto av exempelvis växter.

Kompaktkameran är en typ av kamera som till storleken är mindre än till exempel system-, mellan- och storformatskameror. Trots den ringa storleken kan en kompaktkamera ofta hålla en hörhållandevis hög tekniskt och kvalitetsmässig nivå. Däremot kan kompaktkameran oftast inte anpassas lika flexibelt till olika behov som till exempel en systemkamera.

Digitalkameran är en kamera där bilden exponeras på en digital bildsensor istället för på en fotografisk film. Bilderna lagras sedan i ett elektroniskt minne. Vanligen har digitalkameror en inbyggd skärm på vilken man omedelbart kan se hur bilden blev. Framkallning behövs inte i vanlig mening, utan bilden skrivs ut direkt på en fotoskrivare eller skickas iväg för utskrift på ett professionellt fotolabb. Det är även vanligt att helt avstå från papperskopior, utan istället direkt visa bilderna på dator eller tv.

Källa: Wikipedia

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2008-01-27 22:52 #1 av: Ellsa

Bra Karolina!

Anmäl
2008-05-19 18:03 #2 av: Mkarlsson

bra artikel :)

Anmäl
2008-05-20 20:52 #3 av: Saiop

jättebra :D

Anmäl
2008-05-20 23:51 #4 av: elinnn

super! :)

Anmäl
2008-06-18 02:52 #5 av: Skane-Maria

bra , och passande artikel, men såväl kopierad från wikipedia.

Fundarar på en ny kamera, så detta var en bra artikel tyckte jag!Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.