04. Fotografer

Fotograf Åsa Petré

2007-07-18 16:09 #0 av: KarolinaNowak

Åsa Petré är verksam som fotograf i Stockholm, hon tillsammans med några kollegor delar en ateljé på Hälsingegatan. Åsa är väldigt omtalad för sina katt och hund fotografier och gör ett otroligt bra jobb som fotograf.

Berätta lite om dig själv.

Jag är 43 år och bor i Aspudden i Stockholm. Uppväxt i Linköping. Jag delar en ateljé med några kollegor som ligger på Hälsingegatan vid St:Eriksplan. Jag har en huskatt som heter Matti och som är 15 år. Han är kung på Hägerstensåsen och i sina ungdoms dagar kallades han för Al Capone av grannarna. Han har dock lugnat ner sig lite på äldre dagar. Jag har alltid haft djur både katter, hundar och hästar och kan inte tänka mig att leva utan dem. Jag älskar våra djur och när jag började fotografera så föll det sig naturligt att det var just djur jag ville fotografera. Tror man verkligen måste tycka om det man fotograferar annars kan det vara svårt att få fram den rätta känslan i bilden och det gäller nog all fotografering vare sig det är djur eller människor.

Hur började ditt intresse för fotografering?

Jag började för 15 år sedan som ambitiös amatörfotograf ständigt aktiv i flera fotoklubbar. På fotoklubbarna fick jag mycket inspiration och lärde mig det jag behövde för att sedan studera fotografi i ett år på GFU. Själva intresset började egentligen med att jag jobbade brevid en byggnad med en fasad av glas i Årsta i Stockholm och uppmärksammade hur häftigt himlen reflekterade sig i glaset i olika väder. Jag ville se hur det blev på bild så jag lånade en systemkamera av en bekant och började fotografera reflektionerna och så väcktes mitt intresse.

Vad använder du för utrustning?

Canon Eos 5D 80mm 24-105 L 50 mm Multiblitz och Profoto Studioblixtar. När det gäller djurfotografering använder jag mig av ett fast objektiv om jag kan men är de mycket rörliga så passar 24-105 mm bäst.

Vad gör en bra bild bra?

Oj, mycket! Komposition: En väl uttänkt komposition kan göra en hel bild och tvärtom. Gyllene snittet tex är viktigt men regler som bryts kan också vara spännande i en bild om det är avsiktligt och tydligt. Kompositon tror jag är ofta en känsla och de flesta har den mer eller mindre. Man kan också lära sig mycket om komposition genom att titta på andra bilder.
Ljusättning: Utan bra ljussättning kan aldrig bilden bli bra och sedan vad som är bra ljussättning diskuteras ständigt. Det är ju helt olika saker att fotografera tex en katt i studio jämfört med utomhus men ändå ganska likt. Det gäller att använda ljuset på rätt sätt för att tex få glans i pälsen eller ögonen att få sin lyster. För att få riktigt glans i pälsen så behövs det att ljuset slår mothårs på pälsen. Det får heller inte vara för starkt ljus. Slår man ljuset rakt framifrån som från en inbyggd blixt så blir ljuset inte bara platt utan det kan också bli fula reflexer i ögonen och även röda ögon. Har ditt djur vit päls så kan det vita även bli utfrätt med en blixt rakt framifrån. Bättre är isåfall att fotografera i skuggan eller vid ett fönster eller använda en blixt som inte sitter på kameran. Det kan också vara bra att fotografera tidigt eller sent på dagen så att ljuset kommer lättare in i ögonen på djuret och inte uppifrån vilket kan göra att ögonen blir för mörka.
Bakgrund och rekvisita: När det gäller bakgrund är det viktigt att bakgrunden passar till djurets päls. När jag är på kattutställningar så kan jag inte ta med mig alla färger så jag har några standardfärger som går till alla katter. Bäst tycker jag är när bakgrunden inte är för framträdande då det är djuret som ska synas i första hand om det inte handlar om en bild med medvetet mycket rekvisita. Svart bakgrund är tex en enkel och snygg bakgrund och som passar de flesta katter. Bakgrunder kan man också med lite fantasi tillverka själv. Jag är ganska enkel i min smak när det gäller rekvisita men att ha med någonting mer än katten kan ofta förhöja bilden tex garnnystan och kattungar eller en hund i en låda.
Tekniken: Rätt valt objektiv är viktigt för att inte få för stor nos eller för långa ben. Fotar man lite underifrån så blir benen längre osv. Ibland vill man ha effekten man får med ett vidvinkelobjektiv men då är det medvetet och kan bli riktigt skoj på djur. Testa att fota riktigt nära. Oftast använder jag ett kort tele för att få rätt proportioner. Vid huvudbilder på en hund med lång nos bör man inte ha för liten bländare då det inte är snyggt när nosen ligger mycket i oskärpa. Svartvitt kan vara snyggt även på djur och varför inte låta ögonen vara i färg och resten i svart-vitt. Viktigt är också efterbehandlingen av bilderna i datorn. Själv arbetar jag enbart i Photoshop.
Blicken eller DET: En porträttbild med en hund eller katt tittande in i kameran med en ointresserad blick blir aldrig en bra bild. Katter vill ibland inte bli fotograferade och då gäller det att få dem intresserade med diverse ljud och leksaker. Oftast har jag dessutom hjälp av minst en person i studion förrutom kattägaren då det kan ibland vara svårt att själv leka med vippor eller göra vissa ljud och samtidigt hålla i kameran. Det gäller att lyssna på vad just den katten är intresserad av. Ibland räcker det med att byta till en annan sorts vippa. Hundar får man locka med godis och lek. Blir det för mycket allvar då vill de inte vara med och chansen att få bilden med speciella blicken blir svår. En del hundar lyssnar bara på ägaren och då får ibland ägaren sätta sig vid mig för att få hunden att titta in i kameran om man vill det. Valpar är förstås roligast att fotografera men kan också vara svårast då de ofta inte kan sitta och ligga på kommando och det är ibland full fart så det gäller att blixtstativen står stadigt.

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Jag har ingen speciell fotograf som jag inspireras av utan tittar på det mesta. Nätet är där jag hittar inspiration. Tappar jag inspirationen eller ideerna så brukar jag vandra i skogen så kommer den oftast tillbaka.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2007-08-08 18:35 #1 av: Anna

Trevlig artikel! Skulle vara kul med lite bilder också, den känns lite färglös. ;)

MVH Anna 

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2007-08-08 22:01 #2 av: lev_livet_leende

På hemsidan finns det annars bilder. väldigt inspirerande sådana - nu vill jag fota min katt. :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.