Annons:
Etiketterfotorelateratartikel
Läst 8101 ggr
KarolinaNowak
2007-07-28 00:11

Hundfotografering - Del. 1

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hundporträtt! Det här är första delen i en artikelserie om hundfotografering. Artikeln vänder sig framförallt till dig med digital SLR kamera men även den med vanlig kompaktkamera kan ta del av många av tipsen.

Backa bort, zooma in och gå ner.

Det viktigaste när man fotar porträttbilder på hundar är att backa bort, zooma in och gå ner lågt. Porträttbilder fotar du bäst med tele, i alla fall över 50mm. Fotar du med mindre än 50mm kommer du att få en förvrängning av bilden som blir mer och mer tydlig ju kortare brännvidd du använder. Detta kan självklart användas för att få en rolig effekt, men passar inte för en vacker porträttbild. Så steg ett: Backa bort och zooma in på hunden.

Ett annat vanligt fel är att man fotar sin hund från stående ställning, snett uppifrån. Det är helt okej att stå upp om man fotar en människa av samma längd som en själv, men en hund är (oftast) betydligt lägre och bör fotas i ögonhöjd för bästa resultat, så ner på knä så du står i ögonhöjd med hunden. Med små hundar och valpar kan man få lov att lägga sej på mage för att komma ner i ögonhöjd och få en riktigt bra bild. En annan variant kan vara att låta tex ett barn eller hundens matte vara med på bilden och hålla den lilla hunden i famnen.

Tänk på kopplet!

Det bästa är om hunden som ska fotas kan vara okopplad och kan sitta och stanna kvar, i alla fall med en assisten som står brevid och ger godis. Om det inte går eller om man befinner sig på ett sånt ställe där man inte kan släppa hunden lös, kan man med fördel använda ett tunt koppel gärna av lasso modell (tex utställningskoppel) med en färgton som matchar hundens päls.

Kan hunden vara lös? Glöm då inte att ta bort halsbandet!

Bakgrunden

Nästa steg till en bra porträttbild är att börja fundera lite på bildens komposition. Det bör inte finnas några störande objekt i bakgrunden utan försök hitta en så ren bakgrund som möjligt. Röriga bakgrunder stör bilden. Försök även undvika trädstammar som går "igenom" hunden eller horisonter som kapar bilden. Ibland får man tumma lite på ögonhöjdsregeln för att städa bort sånt från bilden. Zooma in på hunden! Det finns sällan anledning att ta med så mkt annat i bilden än just själva hunden. försök att fylla upp så mycket som möjligt av bilden. Använd en stor bländare (kort skärpedjup) för att få en snyggt suddig bakgrund. Bakgrunden blir också suddigare om det är längre avstånd mellan hunden och bakgrunden. En annan fördel med att ha en stor bländare är att slutartiderna blir kortare och det är lättare att ta skarpa bilder. Fota i bländarprioritetsläge och ställ in bländaren på tex 2,8-5,6f

Fotar man mer än bara en hund, tex en gruppbild kan det vara bra att använda lite längre skärpedjup (mindre bländare) så att alla i bilden blir acceptabelt skarpa.

Går det inte att hitta en lämplig bakgrund men man ändå måste fota där, kan det vara bättre att ta en riktigt tajt huvudbild än en bild på hela hunden med en massa störande moment runtomkring den.

Ljuset

Ljuset kan ofta vara en utmaning när man fotar porträtt utomhus, det är ju inte heller något man själv kan kontrollera. Se till att alltid ha solen i ryggen när du fotar, motljusbilder gör motivet mörkt och blir sällan särskilt bra. Även starkt solsken är svårt, det ger hårda skuggor och kan göra så att modellerna kisar på bilden vilket ju inte heller ser riktigt bra ut. Hundar med ljus päls och människor med ljus hy överexponeras dessutom lätt i starkt solljus.

Det optimala ljuset att fota i är sol med tunna moln, men det är ju inte alltid man har sån tur med vädret!

Är det stark sol kan man uppsöka skugga att fota i, speciellt om man fotar en vit hund. Men kom ihåg att fläckiga skuggpartier som tex under ett träd kan vara svårt att få riktigt bra. Ett annat sätt kan vara att använda blixt för att lätta upp dom hårda skuggorna, den ska då användas på låg effekt som sk. upplättningsblixt. En reflexskärm är ett mycket bra hjälpmedel i starkt ljus, den använder man för att fånga upp solljuset och rikta det mot de skuggiga partierna för att lätta upp dom. Nackdelen är att man måste ha någon som hjälper till att hålla i den. Den ger annars ett mycket bra resultat.

Tänk även på hur hunden är positionerad. Försök få ljuset ganska rakt mot hunden för att undvika allt för tunga skuggor på ena sidan. fungerar inte det, tex för att solen står högt och det blir hårda skuggor under hakan kan det vara bättre att fota hunden i profil istället.

Mulet väder är bra och lättsamt att fota i. Man slipper hårda skuggor och andra problem och även om man inte får riktigt samma varma färger som av solljus så kan det ändå bli riktigt fina bilder!

Hundens uppmärksamhet?

Sen spelar ju faktiskt ingen av alla dom här knepen någon roll alls om man tar bilder på en hund som sitter och nosar på något intressant på marken! Hunden behöver inte nödvändigtvis se rakt på dej, även en bild där hunden tittar på något annat kan bli jättbra! Men hundens uttryck är viktigt, försök att få den att se uppmärksam och alert ut.

Ta gärna med en liten pipleksak när du ska fota man kan gömma den i handen och pipa med den för att få hunden att intresserat titta efter ljudet, kanske tom, vicka sött på huvudet! Använd rösten för att få hundens uppmärksamhet, alla möjliga konstiga ljud kan ge resultat, det är bara att prova! Kom ihåg bara att inte gå på för hårt med hunden som ska sitta kvar själv!

Belöning

Och sist men inte minst kom ihåg att fotosessionen måste vara trevligt för hunden, kräv inte att den ska sitta kvar länge det är svårt för dom flesta hundar, ta några bilder åt gången och låt hunden busa och göra vad den själv vill däremellan. Håll inte på för länge så hunden blir trött och less och ha med godis och belöna ofta. Det kan vara svårt att låta bli att bli stressad och irriterad om hunden inte riktigt gör som man vill men kom ihåg att en glad hund blir bäst på bild, funkar det inte är det bättre att avbryta och prova igen en annan dag!

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
Cavello
2007-07-28 00:16
#1

Bra tips! Körde en liten fotosession idag med en kompis pudel och min tax och det gick hyfsat. Hundarna verkade tycka att det var kul.

 Men har hittat några artikelfel. Det översta stycket är med två gånger och när du säger attt man "ska backa och zooma ut" menar du väl zooma in?

~ MVH Matilda Andersson | www.mphotograph.2u.se ~

Martin
2007-07-28 00:17
#2

Härligt jobb - bra artikel!

Ett annat tips, lärt av en kompis. Om man har hundar i koppel eller löplina…. så tänk på vart ni kastar eventuellt apportleksaker. Så att det inte blir så att hunden knallar iväg i 180 knyck - löplinan sträcks och tar med sig stativet med dyr kamera…

Nu var det inget stativ och kamera som kompisen hade i vägen, men väl sina ben och det blev rätt fina brännmärken av löplinan…

mvh Martin

KarolinaNowak
2007-07-28 00:19
#3

Så, nu ska allt vara rätt.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Cavello
2007-07-28 13:47
#4

Nu ser det riktigt bra ut :)

Denna kommentar har tagits bort.
Mari
2008-12-11 12:44
#6

Puttar upp dennna då det pratas mycket om hundfotografering just nu :)

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Annons:
BrightGloria
2009-02-13 16:31
#7

Jättebra artikel! Hade visst missat denna. Glad

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

Caena
2009-02-19 16:35
#8

helt ny på djurfoto-forumet, men tack för artikeln, har ju ett par hundar och en kamera jag inte är allt för kompis med ännu.. =)

Mari
2009-02-19 19:15
#9

Föresten, när kommer del 2? Eller är det bara jag som ej hittar den?

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

idisen95
2009-02-23 12:14
#10

good

lill-titti
2009-03-25 08:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Glad att jag hittade denna sida.Bifogar en "typisk"naturbild som var ämnad att bli ett foto av min vackra hund.Tack för tipsenGlad

Upp till toppen
Annons: