Annons:
Etiketterfotorelateratartikel
Läst 3997 ggr
KarolinaNowak
2007-05-23 14:41

Fotografera vilda djur

Vilda djur är en utmaning att fotografera och det krävs mer än bara kunskap för att lyckas med att ta bra bilder: du behöver framför allt lära känna ditt objekt men också din utrustning.

Komposition

Du bör undvika överdrivet tajta kompositioner. Det är viktigt att lämna utrymme för rörelse, för att ge en dynamisk och livlig känsla i bilden. Den tomma ytan bör vara placerad framför objektet för att skapa en behaglig och bra balanserad komposition. Om du lämnar tom yta bredvid objektet, kommer man få en känsla av att djuret går ur bild.

En annan enkel regel till bra bilder är att fotografera objektet när den kommer emot dig eller när den åtminstonde fortfarande simmar/går parallelt nära dig.

I ögonhöjd med djuret

Det vanligaste misstaget hos nybörjare är att fotografera djuret ur egen ögonhöjd. De resulterade bilderna får då ett fel perspektiv och ett väldigt amatörligt intryck. Om du vill förbättra dina bilder, behöver du gå ner i djurets ögonhöjd.

Bilder tagna ur samma ögonhöjd som djurets får ett väldigt naturligt perspektiv av djurets tillvaro. Dessutom är det lättare att få en renare bakgrund om du fotograferar ur djurets ögonhöjd.

En annan bra anledning att fotografera ur djurets ögonhöjd är att: En mänsklig figur skrämmer lätt iväg djuret, om du istället går ner på knä kan du komma djuret närmare utan att behöva skrämma iväg den.

Bländare & slutartid

Bländaren är en relativt viktig variabel, eftersom den avgör skärpedjup, bakgrund och slutare. Den bästa bländaren är oftast den bredaste, om inte du har en väldigt bra anledning att använda en mindre bländare.

När du fotograferar stora djur (tex, rovdjur) behöver du tillräckligt med skärpedjup för att få hela kroppen i fokus även på f/2.8. För mindre djur (tex, gäss) föreslår jag att använda f/4 eller f/5.6. Jag rekommenderar att använda f/8 eller f/11 för väldigt små objekt, som ekorrar eller mindre fåglar.

Om du behöver mycket skärpedjup för att fånga två eller fler djur i fokus, kan det vara nödvändigt att använda f/16 eller f/22, men jag föreslår att endast använda sådan bländare när det verkligen är nödvändigt.

Vilken slutartid ska jag ha? Om ditt objekt är stilla, kan du använda mycket låga slutare som 1/30 eller 1/50. Om ditt objekt rör sig sakta, behöver du som minst en slutare mellan 1/125 och 1/250. Om objektet rör sig väldigt snabbt, behöver du en slutare på 1/500 - 1/1000 eller högre.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Annons:
Martin
2007-05-23 18:18
#1

Intressant och bra artikel. Håller i stora drag med - men - ibland vill man ha en "miljöbild" av djuret, dvs där djuret förvisso skall spela en primär roll i motivet - men där man ändå vill ha med mycket mer av omgivningen. T.ex. rådjur på en åker, älg på ett kalhygge osv. Och då behöver man större f-värde överlag än vad du tipsar om. Men som sagt, syftet med fotot är helt avgörande och de värden du tipsar om är bra utgångspunkter.

mvh Martin

KarolinaNowak
2007-05-23 18:38
#2

Vilken del i artikeln syftade du på? För det vara bland annat det jag menade i artikel, som du skrev. Luft över djuret (framför)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

KarolinaNowak
2007-05-23 18:39
#3

Kanske bilden som misstolkade lite? För jag kunde tyvärr inte hitta en lämpligare bild :)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Martin
2007-05-23 20:10
#4

Min erfarenhet är ju att ju större f-tal, ju större skärpedjup, dvs mindre bakgrund är "utslagen".

Jag tolkade (kanske felaktigt och kanske med ledning av bilden) att du menade att man skulle använda så pass litet f-tal att man skulle sträva efter att "slå ut" bakgrunden och få den diffus, och då menade jag på att om man vill ha en "miljöbild" (som du förvisso skriver om i näst sista stycket - att få flera djur i fokus - kan man ju behöva använda mindre bländare (större f-tal). Men som sagt, det var kanske en missuppfattning från min sida. Inget negativt menat alls, så hoppas att du inte tog det så, utan ville bara göra ett tillägg.

mvh Martin

KarolinaNowak
2007-05-23 22:46
#5

Nej nej, jag undrade eftersom det kanske var någonting i artikeln som var oklart och som jag kunde ändra :)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Martin
2007-05-24 09:46
#6

#5 Aha, ok :o) Nej, tycker det är en bra artikel ville bara belysa den alternativa "djurbilden" :D

mvh Martin

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Mqvist]
2007-06-28 01:51
#9

Väldigt intressan artilek.

Upp till toppen
Annons: