01. Fotorelaterat

Fotografera hästar

2007-05-28 22:54 #0 av: KarolinaNowak

Vad våra ögon ser och vad vår kamera ser och översätter för oss är inte alltid detsamma. Här är några tips för hästfotografering som kan hjälpa dig till bättre bildresultat.

Belysning

Det första man bör tänka på när man ska fotografera hästar är belysningen. Belysningen är olika beroende på vad man tänkt sig för bild; porträtt, action, etc. Normalt brukar en ganska ljus, mulen dag passa till dem flesta situationerna. Men om hästen står stilla eller rör sig väldigt sakta kan även svagare ljus fungera. Om det är något slag av action, behöver din slutare vara öppen länge för att beräkna tillräckligt med ljus. Så spara all action till klarare ljus eller när du kan vara tillräckligt nära för att använda blixt.

 

Om du tar bilder i starkt solsken, var noga med att ha solen bakom dig, mot din rygg. Det är viktigt att minst ett av hästens ögon är i solljus. Om båda ögorna är skuggade ger det en vakant känsla utan personlighet. Var medveten om att bilder tagna i starkt solljus tenderar att få en obehaglig kontrast.


Ställa upp hästen

När du ställer upp hästen, är den mest smickrande ställningen vanligtvis tagen från sidan. Olika raser har olika traditionella ställningar; Arabiska fullblod som exempel, är uppställda med båda fram benen jämnt och de bakre benet framför det närmsta. Arabiska fullblodets svans bör också vara upphöjt, och halsen ska vara utsträckt i en elegantbåge; uppvisa en stolt och ädel närvaro hos hästen.

Lär dig om rasen du ska fotografera. Ta gärna hjälp av någon, som kan skrammla med något; spö med något prasslande material knutet i änden är en klassiker; hästen kommer att uppmärksammas och spetsa öronen och få ett alert uttryck. Var också medveten om objekt som kan störa i bakgrunden.


Action bilder

Att fotografera hästar i action kan vara lite knepigt, men med lite övning kan du få väldigt intressanta bilder.

Du har väldigt tur om hästen rör sig med solen framför den när du fotograferar, med andra ord bakom dig. Testa att fotografera ur olika vinklar och positioner. Men bäst bilder tar du i hästens ögonhöjd. Tänk på dess rörelse, du vill inte fånga en häst med fel steg, det ger en obalanserad känsla. Kom ihåg att; fokusera, följ med i rörelse och tryck sedan av.

Tidningen Ridsport

För att pryda artikeln med något lite extra kontaktade jag tidningen ridsport och bad dem besvara några frågor som jag anser kan vara intressanta för den nyblivne hästfotografen. Tack till Ann-Sofi Hjärn som jobbar på redaktionen, och tog sig tid att besvara på mina frågor.

Vart och hur hittar ni era fotografer?
Vi har en mängd frilansare som medarbetat i tidningen i många år, och som vi lägger ut uppdrag på. Dessutom är fotografer naturligtvis välkomna att höra av sig om de vill sälja bilder. Vi kan lägga bilderna i vårt arkiv för eventuell framtida publicering.

Har ni någon åldergräns på fotograferna?
Vi har ingen åldersgräns på fotograferna. Bilderna talar för sig själva, är de bra spelar ålder och erfarenhet ingen roll.

Är redigering tillåtet eller är orginalet ett måste?
Bilderna ska vara oredigerade (förutom normal färgjustering, skärpepålägg etc). Om man redigerar eller gör montage ska detta anges. Vi vill ha högupplösta bilder i jpg.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2007-05-29 10:24 #1 av: SagaoAlfred

Åh vilken bra artikel :) Jag ska iväg och fota hästar för första gången nu om en timme så det här hjälpte mig lite :D

Anmäl
2007-06-29 00:48 #2 av: Hennum

det var en riktigt bra artikel.

något man kan göra mycket med hästar i action är att skifta mellan frusen rörelse, panorering och rörelseoskärpa och allt vad det heter. det kan man väl med andra djur men det brukar kunna vara under lite mer ordnade former på tävlingar o så.

Anmäl
2007-06-29 12:45 #3 av: KvirrZ

Jättebra :)

Anmäl
2007-07-11 23:51 #4 av: dhbf

Jättebra artikel.

Anmäl
2007-07-21 22:06 #5 av: Lyton
Väldigt välformad artikel.
Anmäl
2007-07-22 12:18 #6 av: Anna

En mycket bra artikel! :)

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2007-08-16 15:39 #7 av: Lagerquist

Mycket bra artikel, bra jobbat :)

Anmäl
2007-10-24 00:10 #8 av: Thorsen

En jättebra artikel!

Anmäl
2007-11-01 15:58 #9 av: Minka

Bra artikel!

Anmäl
2008-01-26 15:17 #10 av: ElinH

Jättebra artikel!

Anmäl
2008-01-26 18:45 #11 av: Mkarlsson

suuper :)

Anmäl
2008-02-10 21:13 #12 av: Ellsa

Jättebra!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.