04. Fotografer

Fotograf Jan van der Veen

2007-07-11 00:19 #0 av: KarolinaNowak

Jan van der Veen är en fantastisk naturfotograf med främst inriktning på fåglar och däggdjur. Han är 34 år gammal och är född i Stockholm, men bor numera på Värmdö som ligger strax utanför Stockholm. Han har rätt känsla för färg och ljus, och hittar alltid nya spännande motiv ute i naturen.

Foto: Jan van der Veen
Foto: Jan van der Veen

Berätta lite om dig själv.

Född på Södersjukhuset i Stockholm för 34 år sedan. Har försökt hålla mig till de södra delarna av stan sedan dess, men till slut hamnat ute på Värmdö där jag bor med familjen.

Hur började ditt intresse för fotografering?

Intresset har funnits i bakgrunden sedan barnsben. Min pappa fotade en del, och framkallade bilderna nere i källaren. Men jag köpte faktiskt min första egna kamera så sent som vid millenniumskiftet, dvs slutet på 1999. En nystart, både för milleniumet - och för mig. Att det blev naturfoto är inte underligt då naturintresset funnits sedan unga år.

Vad använder du för utrustning?

Digitalt och med brännvidder från 17mm upp till 500mm. Uteslutande Nikonprylar. Inte för att de är bättre än andra märken, utan för att jag av en händelse träffade en fransk fotograf i Indien. Han rådde mig att köpa en Nikon, just när jag var på gång att köpa min första systemkamera. Jag kunde lika gärna träffat en brittisk fotograf som rått mig att köpa en Canon istället. Märket på kameran spelar ingen roll, det är i stället vad man gör med utrustningen som räknas.

Vad gör en bra bild bra?

Allt är i betraktarens ögon, bra för mig kan vara ointressant för någon annan. Men vissa saker brukar pigga upp. Att det händer något i bilden, gärna ihop med ett spännande ljus, brukar öka mitt intresse för en bild. Personligen är jag förtjust i beteendebilder hos fåglar, dvs när fågeln gör något, t.ex parar sig, matar ungar eller gör i ordning fjäderdräkten för att nämna några saker.

Berätta lite om dina planer för framtiden.

Först ska jag slutföra mitt femåriga doppingprojekt, det återstår två år till på det. Då har jag fångat Sveriges fem doppingarter på bild, mycket beteendebilder. När det är över kommer jag nog känna lite saknad, men också hugad inför nya fotoprojekt. Vad det blir vet jag inte ännu, men antagligen sjöfågel i någon form.

Jag kommer också ha en utställning på naturfotofestivalen i Vårgårda, under allhelgonahelgen. Titta gärna förbi min monter och säg hej.

Vem eller vad är din inspirationskälla?

Svårt då det varierar beroende på egen dagsform. Erik Malm har dock alltid varit en grymt bra fotograf och gett mig många goda råd och tillrop längs vägen. Men det finns så många andra bra fotografer jag inspireras av: Hannu Hautala, Janos Jurka och Jim Brandenburg för att nämna några.

Men också musik och starkt engagerade människor (oavsett inriktning) kan få mig rejält inspirerad.

Har du några tips till dem som vill fotografera däggdjur & fåglar?

Var ute ofta, även i annorlunda väderlek. Regn och kraftig vind kan ge annorlunda, dramatiska bilder. Fota mycket i närområdet, lär känna djuren och deras beteenden i din omgivning. Ofta blir man "hemmablind" och tror det krävs resor till exotiska platser för att få bra bilder. Det är tvärtom för mig, de bästa bilderna har tagits inom kommunen, med arter jag studerat och fotat under långa perioder. Hellre än riktigt bra bild på blåmes än en hyfsad bild på havsörn; så resonerar jag.

Och visa hänsyn i naturen, djur och fåglar kan vara känsliga att fotografera, särskilt om de har ungar. Kunskap och erfarenhet krävs.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2007-07-13 19:21 #1 av: [Quellii]

Jättebra Karolina! Intressant att läsa :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.