01. Fotorelaterat

Fotografera husdjur

2007-04-28 12:35 #0 av: KarolinaNowak

Som djurfotograf har man en hel del att tänka på; bakgrund, fokusering, höjd, ställning osv. Jag ska därför ta upp några viktiga, grundläggande punkter som är värda att tänkas på till nästa gång ditt husdjur ska posera framför kameran.

Välj ut en passande plats där du kan fotografera ditt husdjur. Kontrollera så att bakgrunden är fri från störande objekt. De bästa bilderna tas vanligtvis i en naturlig miljö i dagsljus. Undvik att använda blixt på djur eftersom de lätt kan få röda ögon. För att undvika tråkiga skuggor, se till att ha solen i ryggen. Gå ner i ögonhöjd med djuret och experimentera gärna ur olika vinklar. Kom ihåg att det alltid är ögat hos djuret som skall vara skarpt, fokusera därför på ögonen. Du kan använda dig av mutor för att få djuret att stanna där du vill ha det. Men ha gärna med dig en vän eller bekant som kan hjälpa dig.

Foto: Karolina Nowak
Foto: Karolina Nowak

Använd snabb slutartid och en stor bländare för djur i rörelse.
En bländare på f/5.6 ner till f/1.8 är att föredra. När du fotograferar i autoläge, håll nere avtryckaren till hälften och fokuserar på motivet, då ställer kameran in bländare, slutare och liknande. Självklart ska du experimentera med olika slutartider och bländare, för att hitta rätt. Följ motivet med kameran innan du tar bilden

Djur är en utmaning att fotografera, vilda som tama.
Det är dessutom både tids- och tålamodskrävande - var motiverad och ge inte upp när det känns som svårast. Med tillräckligt mycket träning, så lyckas man!

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2007-04-30 15:35 #1 av: MikaelaFoto

Lärorik artikel! Glad

Anmäl
2007-05-18 15:17 #2 av: kristinah

Bra med tips. Jag håller med om att man skall ha tålamod, men ibland så blir det bra "av misstag" som här där jag använde enbart solens ljus. Min älskade Jomsan lade sig på glasbordet då vi hade varit ute i snålblåsten och resultatet blev detta (Säker någon som sett den bilden förut).

Anmäl
2007-05-18 15:27 #3 av: Mandrakonian

Sen är det bra att experimentera med olika vinklar eller varför inte ta bilder utan att se in i kameran , man kan få otroligt fina foto på det sättet och sist men inte minst det ska vara roligt . Mvh Mandrakonian.

Anmäl
2007-05-18 16:22 #4 av: KarolinaNowak

#2 Den här bilden gillade jag! Kanske lite för snävt beskuren, skulle vilja ha mer luft från höger och vänster. Annars en kanon bild! Tummen upp.

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2007-05-19 11:44 #5 av: kristinah

K.Nowak Tack. Bilden är inte beskuren alls. Katten lade sig på soffbordet och jag satte kameran på bordskanten och tryckte av, därav resultatet. Men jag håller med, lite "luftrum" skulle gjort bra effekt men då hade jag varit tvungen att ta på fri hand och då tror jag inte bilden skulle ha blivit lika skarp. Okej, jag hade ju kunnat använda stativ men jag hade inte skaffat mig ett sådant ännu då bilden togs. =)

Kan ju berätta som en parentes att den fått hedersomnämnande i Hemmets Journals kattbildstävling samt att fotoklubben Obscura utsåg den som Årets Bild 2006. Har den även i en fototävlig i Österbotten Finland men därifrån har jag inte hört något ännu. Jag är själv väldigt nöjd över min "turbild"

Anmäl
2007-05-19 12:56 #6 av: KarolinaNowak

Nöjd ska du absolut vara! Jag påpekade bara något som kunde gjorts bättre, så nu vet du till nästa gång :)

Varma Hälsningar
Karolina - Caballos De Karo

Anmäl
2007-05-19 18:11 #7 av: kristinah

Jag kunde inte ha gjort det bättre för bordet vare för litet. Men jag förstår vad du menar. Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.