08. Fokus på

Fokus på: Rhodugune

2011-06-28 09:12 #0 av: Metinia

Under hela sin uppväxt har Rhodugune, Maya Alm, fotograferat så hon är van att vara den som håller i kameran. Kameran och bilderna har blivit hennes sätt att dokumentera omgivningen och händelser. Läs mer om henne och hennes bilder!

Hur kom det sig att du började fotografera?
Mitt fotointresse väcktes tidigt, jag gillade att fota familjen och djuren, med vår analoga systemkamera som liten. Mitt första kort på familjen var inte så lite snett och oskärpt, för  jag tog det som tre-åring. :) Under min uppväxt var jag den ständige fotografen och det finns inte så väldigt mycket bilder där jag också är med.

Hur tycker du att fotograferingen har påverkat ditt liv?
Behovet att fota finns alltid, att få uttrycka mig i bild är något som ger mig mycket och som jag mår bra av. Det får mig att glömma omvärlden, koncentrera mig på vad jag vill skapa i bilden och då glömmer jag allt omkring mig. Det är meditativt och när det fungerar som jag vill,  får det mig att slappna av.

Hur ser du på dig och ditt fotograferande?
Det är en del i min vardag, kameran är för det mesta med mig och som oftast önskar jag att jag hade en kamera i ögonen så man slapp missa en enda bild! Jag för inte dagbok, utan bilderna är mitt sätt att komma ihåg och minnas det som hände runt omkring när jag tog bilden.

Vad använder du för utrustning när du fotograferar?
Jag fotar med en Canon 550D, än så länge har jag bara ett objektiv, ett Canon EF 50mm f/1.8 II, men jag lånar ibland min kompis Sigmaobjektiv (70-200mm f/2.8)

Hur länge har du hållit på med fotografering?
Jag fotade som sagt med familjens systemkamera under min uppväxt, hade foto både i högstadiet och gymnasiet. Jag har tyvärr inte alltid haft tillgång till en systemkamera, men som tur har  haft snälla vänner som låtit mig låna deras kameror i mellanåt och när vi varit på fotosafaries ihop. I sommar har jag haft kameran i ett år och vad tiden går fort när  man har kul! Så jag är en glad amatör. :)

Har du någon förebild inom fotografin?
Nej faktiskt inte, jag inspereras ofta av andras bilder, amatörer som proffs och försöker göra mig grej av det. Men jag kommer sällan ihåg vad personen hette som tog bilden. Sen känner jag att för att jag är så långt ifrån en duktig fotograf, så vill jag försöka hitta min egen stil och skapa bilder med hjälp av den kunskap jag har.

Finns det någon mer stans man kan hitta dina bilder?
Jag har en hemsida, http://www.mayaalm.se/

Än så länge har jag bara lagt upp album från olika fototillfällen, jag ska ta mig tid och skriva lite också om vad jag tycker och tänker om foto, lite tips och tricks och dela med mig av misstagen jag gjort.

Har du något bra tips till alla Djurfoto iFokus medlemmar som kan vara användbart vid fotografi?
Nybörjare som jag är så det jag har lärt mig mest av är mina misstag, att inte bara lämna bilderna i kameran utan gå igenom dem och titta på hur de blev, vilka inställningar använda jag, skulle bilderna blivit bättre om jag ändrat något? titta på bakgrund,vinklar, ljus, komposition och be om kritik. Att får höra vad som gör bilden bra och dåligt är väldigt nyttigt, även om det är jobbigt att höra att bilden inte är så bra som man hoppats

Ges kritik på rätt sätt är den aldrig dålig även om bildens svagare sidor tas med, det ger en en chans att utvecklas och ta en bättre bild nästa gång.

Tack för intervjun Rhodugune och lycka till med fotograferandet!

Anmäl
2011-06-28 18:42 #1 av: Mari

Hihi, jag önskar också att jag hade en kamera i ögonen så man kunde fånga de där speciella ögonblicken man ofta missar!

Roligt att få läsa mer om dig maya, jag ska kika in på hemsidan din, är nyfiken på att få se fler bilder ifrån dig!

Anmäl
2011-06-29 20:42 #2 av: Gips

Bra artickel, men lite fler bilder av fotografen hade inte varit fel;)

Anmäl
2011-07-19 22:01 #3 av: [Rhodugune]

Det är väldigt kul att svara på frågorna och få visa några av mina bilder är på djurfoto, tack! :D

#1 Det händer rätt ofta att jag tänker och längtar efter min ögonkamera.      Tills vidare gäller det att ha kameran med sig och vara på alerten.

#2 Tack Gips det var gulligt sagt, just att du ville se fler bilder. :)

Du kan alltid kika på min hemsida, där finns en hel bilder.

 

Kram, Maya

Anmäl
2011-07-21 10:59 #4 av: majlar

Trevliga artikel. Det är alltid roligt att få ta del av andras ideer och tankar om fotografering.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.