01. Fotorelaterat

Fotografera katter

2011-09-12 22:37 #0 av: Moalinn

Att fotografera katter kan vara både lätt och svårt, beroende på hur katten i sig är. Men här får ni lite tips på vad som är bra att tänka på och tips från fotografen Anders Garton.

Att fotografera katter kan vara väldigt svårt, speciellt om de inte är intresserad av dig eller om de är för rörliga och springer omkring så man aldrig får någon bra bild. Det första tipset är då att ha en lugn katt, om du inte vill fånga action förstås men det är ännu svårare, som klarar av att vara stilla i några sekunder. Kan vara svårt att få katter att vara stilla för de är inga hundar precis men försöka går alltid. Mina katter är duktiga, så fort kameran kommer fram så vet de att det är fotografering och då ska man stå där man är och inte göra något annat. Det som kan vara svårt är att få till en bra blick, en intresserad katt och placera katten rätt i bilden så inte ett öra eller halva svansen försvinner. Om ni vill få till en bra bild så är det jätteviktigt att gå ner i ögonhöjd med katten, annars är det svårare att få fokus på ögonen som oftast är där man vill ha fokuset.

Men tänk på att regler är till för att brytas, i alla fall när det gäller fotografering. Var inte rädd att göra fel eller att testa nya vinklar och intställningar, blir bara mer intressant att titta på då!

Placering
Om man vill få till en bra bild är det bra att tänka på att du får med hela katten om du ska ta en bild på hela katten, eller om du ska ta en bild på huvudet att du placerar huvudet på ett bra ställe så man kan följa kattens blick (om den skulle kolla på dig behövs det ju luft ovanför huvudet). Men även vid ”huvudbilder” så behövs det oftast att öron är med, om katten har små toffsar på öronen är det viktigt, enligt mig, att de kommer med för de är en del av katten.

Här är ett bra exempel på en ”dålig bild”, det vill säga att här har jag kapat lite av ett öra på en bild som egentligen hade kunnat fungera att använda.Om man ska beskära så får man verkligen gå in för det och inte bara ta en liten bit av ett öra utan ta rejält så det syns att det är meningen att det ska vara beskärt.


Så, har jag gjort det klart nu att få med alla delar av katten och att inte kapa öron, svansar, tassar, morrhår (de tycker jag är ganska viktiga) och inte heller toffsarna på öronen?
Bra, då går vi till nästa steg.

Bakgrund
Tänk på att ha en fin bakgrund, helst inte en massa bråte bakom katten eller vad det nu kan vara utan en ren och fin bild. För rörig bakgrund förstör oftast en del av bilden vilket gör att en fin bild på en katt kan bli väldigt jobbig att titta på.

Så röriga bakgrunder är ingenting att föredra. Även om det går, försök fånga katterna på bild utomhus, det blir finast ljus. Men om man har innekatt och inte tar ut den så får man hitta på något bra sätt att få en bra bild, jag kan inte så mycket om just det.


Ta hellre bilder där det är en renare bakgrund, som på gräset eller kanske vid en buske.

Kattens blick
Det är viktigt att få en bra blick för att fånga en intressant bild, en katt som har bakåt strukna öron och ser ointresserad ut blir inte så bra på bild.
Men om du lyckas fånga kattens uppmärksamhet utan att den kommer emot dig (om du inte vill det såklart) eller får en bra blick från katten så är det verkligen ett plus. Det är svårt, jag vet, för katterna vill väldigt gärna komma om man råkar hosta lite eller göra något med munnen, men försök iallafall. Skräm inte katten bara, för då springer den bara iväg!


Rätt om du vill ha en sån här bild, fel om du inte hade tänkt dig en sån här bild. Inte så jätteintressant med en katt som har bakåtstrukna öron.

Utnyttja alla situationer på bästa sätt

Om katten är intresserad av någonting annat som är bredvid dig eller ovanför kanske så utnyttja det, det blir riktigt bra bilder om man placerar katten rätt. Om katten kollar åt höger, placera då katten mer åt vänster för att få följa kattens blick så långt som möjligt. Om katten kollar in i kameran, eller på något bakom, så försök ha luft ovanför katten också, glöm inte av toffsarna på öronen! Om katten kollar upp, det vill säga att den gör ungefär så som på bilden här så behövs det luft ovanför, men inte mer än nödvändigt för då blir ofta bilden ihop tryckt och inte alls så bra som den egentligen skulle bli.


Här är det lagom mycket luft ovanför, man avslöjar inte vad det är hon tittar på men det är ändå inte för tight.


Ett bra exempel på hur man kan fånga en intressant bild genom att placera katten rätt. Placerade henne i högra hörnet för hon tittade åt vänster och man får följa hennes blick.

Nu har vi gått igenom hur du ska placera katten, att inte klippa av exempel öron (glöm inte toffsarna!) och att fånga kattens uppmärksamhet. Finns det något mer man behöver veta?

Katter i rörelse
Det finns en sak som är bra att veta, om katten är i rörelse. Att fotografera en katt i rörelse är väldigt svårt, jag har jättestora problem med att fokuset hamnar någon annanstans eller att bilderna blir suddiga. Men ett bra tips är att om man fotograferar med systemkamera är att fokusera manuellt. Ställ fokuset lite framför katten så när den kommer i full fart mot dig så trycker du av när katten passerar just där du ställt fokuset. Det är svårt till en början men man lär sig, det är det enda jag kan säga om springandes katter. Om man ska fotografera katter som rullar sig så är det bra att försöka få med alla delar och inte klippa något som jag sagt förut. Jag har lyckats klippa en hel del tassar på bilder där katter rullar sig.


Inte 100% skarp, men övning ger färdighet. Testa dig fram och ta det som är bäst för dig och din katt!


Denna är både rätt och fel, har kapat tassen vilket många inte tycker är jättevackert, men ljuset och själva "rörelsen" är bra fångat.

Några ord från Anders Garton: Generellt gäller att man skall "ner" i ögonhöjd på katten. Du behöver en medhjälpare som aktiverar katten. Om du vill ha bilder på katten när den vilar kan du givetvis sköta det själv. Tänk på att öga/ögon alltid skall vara i fokus. Bländare 5.6 till 11 om du vill ha fokus på hela katten. ner till 1.4-2.8 om du bara vill ha fokus på ex ansiktet. Så snabb tid som möjligt om du vill "frysa" bilden. Längre om du vill ha "actionkänsla". Försök att ha en så enfärgad bakgrund som möjligt. Använd slutarprioritet eller bländarprioritet. Det som känns bäst för dig. Ta många kort och spara bara de som har fokus. Syns ögonen MÅSTE de vara i fokus. Upplättningsblixt i motljus. När du följt dessa tips är det dags att bryta mot alla regler och experimentera ;)

Hoppas ni fick något utav det hela, fråga om det är något ni undrar och lycka till med kattfotograferingen!Alla bilder är fotograferade av Moalinn Ahlström
Tack Anders för bra tips!

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2011-09-12 22:39 #1 av: Moalinn

Hoppas att den uppskattas och att någon kan få något utav den! :)
Och lycka till med kattfotograferingen!

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2011-09-12 22:50 #2 av: Martin

Tack för många bra tips! Har ju två fotoobjekt här hemma som dock inte är jätteglada i min kamera... :o)

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2011-09-19 12:33 #3 av: [Rhodugune]

Bra artikel, jag ska ha den i åtanke nästa gång jag fotar. :)

Jag gillar att fota mina katter och jag håller med att det är inte alltid det lättaste.
Som tur är jag har flera praktiska stenmurar alldeles där vi bor.
Jag brukar lura upp dem på en, då behöver jag inte huka mig så mycket för att komma i ögonhöjd med dem.
För sätter jag mig ned ordenligt, så kommer de oftast springande på en gång och vill kela och då blir det inga bra bilder.

Det är något som jag använder mig mycket av, att försöka ha dem lite högre upp, på en trapp, en stol, en sten eller liknande, så blir det lättare att ta en bra bild.

Kram, Maya

Anmäl
2011-09-19 12:53 #4 av: Moalinn

#3
Ja, det är väldigt bra att göra om man har katter som gärna kommer när man sätter sig ner. Jag har inte det problemet så därför tänker jag inte på det, utan jag brukar lägga mig ner (om det är okej i gräset såklart) och försöka fånga en bra bild :)

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2011-09-20 19:27 #5 av: Justsmiile

#3 woow vilken bild! extremt skickligt fotat :)

 

 

Anmäl
2011-09-20 19:46 #6 av: Saiipz

Jag tycker att fota katter är nog ett av de mest intressanta :)
de är ju så oförustägbara.


(Lite bilder från när jag hade kameran för första gången, så klaga inte på skärpan osv.)

Anmäl
2011-09-20 19:51 #7 av: Saiipz

En till bild

Anmäl
2011-09-20 19:55 #8 av: Saiipz

En till

Anmäl
2011-09-20 19:58 #9 av: Saiipz

Och en sista? ;)

ge gärna kritik på bra och dåligt.

Anmäl
2011-09-20 22:52 #10 av: Moalinn

Saiipz, fina bilder. Men om du vill ha kritik på dom får du lägga dom i ett eget inlägg! :)

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2011-09-21 14:47 #11 av: [Ebfotograf]

Väldigt bra skrivet!

Häls.
Elinore Björkbacke - www.ebfotografi.com, www.neoverona.se
Medarbetare på Australian Shepherd

Anmäl
2011-09-24 14:18 #12 av: Moalinn

#2
Jo, inte alla katter som vet att man sitta still när en kamera kommer fram ;)

#11
Roligt att du tycker om det! :D

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2011-09-29 10:21 #13 av: lodjuret

Väldigt bra artikel, har skrivit upp lite saker som kan vara bra att komma ihåg, som jag inte visste före. Jag tar ofta foton på mina katter, det är ju så kul! och speciellt när man får skarpa, bra bilder.                                                                                                         Kan skicka med en bild på en av mina 2 katter :)                                                                                                      PS! Fina bilder ni har lagt in!

Anmäl
2011-09-29 22:49 #14 av: Mari

Igår fotade jag katter, tänkte då på detta med att gå ner i samma höjd som katterna och fick fram denna bild som jag gillar :-)

Anmäl
2011-09-29 23:04 #15 av: Moalinn

#13 Roligt att du skrivit ner något av det jag skrev, trodde inte någon egentligen skulle ta åt sig speciellt mycket då allt är av egen erfarenhet och inte tagit något från någon annan mer än det Anders skrev! :)
Väldigt fin bld, du är på väg i rätt håll! Skrattande

#14
Ögonhöjden är ju det viktigaste , fin & söt bild! Skrattande

Mvh Moalinn. | moalinnahlstrom.se
Sajtvärd för Naturfoto & Musik
Medarbetare på Djurfoto

Anmäl
2011-10-01 13:33 #16 av: Tregly

Jättebra tips! :) Är själv väldigt nöjd med denna. ^^ Ganska lätt när dom är still i alla fall. Men ska man ha actionbild eller liknande så får man ju ha en hjälpreda. Har provat utan, men det är näst intill omöjligt ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.