03. Djurfoto iFokus

Medarbetare - Martin

2011-11-10 20:35 #0 av: Martin

Martin, en Skånepåg med drömmar om kala fjälltoppar och djupa mörka skogar. Men som trivs bra i storstan i söder, samtidigt som han drömmer om ett framtida fotoprojekt om de 5 stora i Sverige. Här får ni se bakom kameran till en av Djurfotos medarbetare och lite bättre lära känna honom.

Hur gammal är du? Berätta lite kort om dig själv

Jag heter Martin och är 36 år, jobbar och bor i Malmö där jag bott i princip hela livet bortsett från ett par år då jag bodde och pluggade i Växjö. Blev pappa för första gången för ett tag sedan och livet blev bara ännu bättre. Älskar att njuta av livet oavsett om det är det lilla i vardagen som förgyller det - eller om det är något större.

Foto, resor, träning och djur och naturen är det som lockar utöver vänner familj och jobb. Profilbilden är gammal och av bristande kvalitet fotograferad med enkel analog kompaktkamera, men en bild från en fjällvandring med min syster som jag gjorde för ca 10 år sedan. Nu är det länge sedan jag var i fjällen och vandrade och jag längtar - vi får se när det blir nästa fjälltur.


Dovhjortar på långt håll. Notera albinohjorten till höger, det är inte som den är utfrätt utan den är albino. Det finns några flockar i Skåne där det förekommer albinodjur.

Vad har du för fotoutrustning?

Sedan drygt en månad, Canon Eos 60D med ett 18-135/3.5-5.,6 objektiv för allroundfoto. Fotoväskan kommer att byggas ut efterhand och först på inköpslistan utan inbördes ordning står ett 50/1.8, ett macro någonstans i intervallet 90-105 och sedan ett teleobjektiv. Där velar jag väldigt mycket mellan ett 70-300 från Canons L-klass, eller några andra objektiv. Vi får se vad tomten kommer med :o) Sen så finns det såklart minneskort och lite sådant, ett nyinköpt och hittills oanvänt ND-filter finns också.


Ett av mina första foton med nya kameran och lånat objektiv. Situationen uppstod snabbt och tyvärr hann inte fokus med - men ändå en skön bild på tornfalk som jag fastnat för.

Hur länge har du varit medarbetare/sajtvärd på djurfoto?

Bra fråga. Minns faktiskt inte. Det kanske man kan se någonstans, men jag vet inte hur man tar reda på det.

Vad är dina övriga intressen?

Togs upp lite i början, men vilda djur, framförallt rovdjur och rovfåglar fascinerar. Träning blir det såklart en del så att man orkar med jobb och vardag, samt sin fritid. Man kan väl inte kalla familjen och vännerna ett intresse, men de tar sin tid och har en given plats i livet och vardagen. Resor liksom god mat och dryck förgyller livets stunder. Är dessutom intresserade av kroppsspråk, gruppdynamik/gruppsykologi och hur människan fungerar enskilt och i grupp. Lite amatörpsykologi kan man kanske kalla det. Cool

Har en dröm om att ha en utställning, virtuellt på internet eller i någon lokal någonstans med foto på de 5 stora från Sverige (björn, varg, lo, järv och människan) fotografaderade i vilt tillstånd. Det är ett projekt som ligger längre fram i livet men som jag skall försöka realisera någon gång - men det underlättas inte av att man bor i Malmö :o)


Fotot tagit i Skånes djurpark i oktober 2011. Ett lodjur uppfluget i ett av de högsta träden i hägnet. Tyvärr i hägn som sagt, men som storstadsbo i Skåne får man hålla tillgodo med djurparker om man vill ha stor chans att se lodjur. Men i framtiden kommer det att bli en "fotoexpedition" med fokus på våra svenska rovdjur.

Har du något husdjur? Om inte vad skulle du vela ha?

Två galna katter, riktiga vilddjur. De vägrar dessutom konsekvent att vara med på foto. De kan vara de svåraste och mest utmanande  fotoobjekten i min närhet!

Vilddjuren har intaget träningsväskan.

Hur länge har du hållt på med fotografering?

I princip i hela mitt liv. Olika analoga kompaktkameror och någonstans runt 2003 tror jag att jag köpte min första digitalkamera (kompakt). På den vägen var det så var det några år då jag inte fotograferade alls i princip, och 2006 köpte jag en "avancerad digital kompaktkamera"; Canon Powershot S3 IS och då vaknade intresset till igen. På den vägen är det och för dryga månaden sedan köpte jag första digitala systemkameran, en Canon 60D efter att jag fotograferat det senaste året med en Nikon D40 som jag fått begagnad.


Kungsörn, visst är de majestätiska.

Nu när ni vet lite mer om mig som medarbetare, tveka inte att ta kontakt med mig, någon av de andra medarbetarna eller sajtvärden om ni har frågor eller funderingarna runt sajten eller något annat som ni tror att vi kan svara på. Kom även gärna med önskemål om vad ni vill se mer eller mindre av på sajten - det är vi alla tillsammans som formar och skapar sajten till vad vi vill att den skall vara.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2011-11-10 20:43 #1 av: Martin

Löpsedelbilden i orginalbeskärning. Vet inte vad som blev fel när artikeln lades upp men verkar inte gå att byta ut bilden, trots att jag försökt lägga upp den i mindre format.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2011-11-13 09:57 #2 av: Adrina

Kul att läsa om dig! Jag bor i Vellinge & när jag var vid Bara/Svedala (Bokskogen) i våras såg jag faktiskt också ett albinorådjur!

Anmäl
2011-11-13 15:06 #3 av: Martin

Jo, där är som sagt ett par flockar så även om det inte är vanligt så är det inte heller ovanligt.

Kul att du också är där ute ibland!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.