05. Recensioner

Recension Lowepro Photo sport AW 200 Ryggsäck

2013-02-13 11:06 #0 av: Martin

Letar du efter en bra ryggsäck för den aktive och sportige fotografen så kanske denna ryggsäcken kan vara något för dig. Den passar också fotografen som vill ha lätt packning men förvara kameran stötsäkert. Lowepro Photo sport AW 200 är en praktisk och smart ryggsäck - för rätt ändamål.

Jag vann en ryggsäck i Cyberphotos jultävling och jag tänkte recensera den här. Förutsättningarna för recensionen är att ryggsäcken är aldrig använd i fält utan bara provpackad här hemma och då jag har funnit att den inte passar mitt användningsområde har jag valt att inte göra test i fält heller. Är det då en dålig ryggsäck, eftersom att den inte passar mitt användningsområde? Nejdå - tvärtom är det i många avseende en bra och smart ryggsäck som jag definitivt hade behållit om den passat mina ändamål.

Lite tekniska data, hämtat från Cyberphotos produktsida:

Toppmatat utrymme: 13,9 liter 
Utvändiga mått: cirka 48 x 18 x 30 cm
Invändigt kamerautrymme: 19,5 x 9 x 23 cm
Vikt: 1,3 kg

Priset beror såklart på var man handlar den men Cyberphoto tar 1299 kr, enligt Pricerunner.se så är Dustinhome.se billigast med 1199 kr. 

Nu till väskan, och vad jag har kommit fram till hemma i köket.

En liten och smidig väska

Det är ingen kameraväska i den bemärkelsen att den rymmer en hel uppsättning med digital systemkamera och flera objektiv. Det är snarare att se som en dagsväska där du vet vad du vill. En Canon 60D med ett 18-135 får utan problem plats och då är där lite plats till, t.ex. till ett mindre objektiv eller en blixt. Det finns småfack där man kan förvara mindre askar med t.ex. rengöringsutrustning, minneskort mm.

Kamerafacket öppet, väggarna på insidan är fästa med kardborre för enkel anpassning av fackstorlek

Kameran stoppas praktiskt in från sidan, i ett fack som är lättåtkomligt även om man har ryggsäcken på ryggen då det är lätt att bara ta av sig ena rygg-remmen och svinga runt ryggsäcken så man har den på sidan/magen istället, och då kan komma åt kamerafacket.

I övrigt är väskan toppmatad, dvs man fyller den uppifrån enligt vanlig ryggsäcksstandard. Kamerautrymme i väskan är det öppna facket på bilden till höger, och det går rakt igenom väskan. Väggarna är tjocka och vadderade och kameran är skapligt stötsäker där även om jag inte rekommenderar att man t.ex. kastar ryggsäcken från någon mindre höjd, eller landar på den. Fast den tål säkert lite ruffigare tag. Väskan är framtagen t.ex. för mountainbikers, skidåkare, brädåkare, löpare mm aktiva fotografer som ändå vill ha utrustningen med sig.

Toppmatat fack för t.ex. vindjacka, mindre förstärkningsplagg, matlåda osv.

På bilden till vänster får man kanske inte riktigt grepp om hur mycket övrigt packutrymme är, men tittar man på bilden ovan är det alltså allt utrymme till höger om (ovanför på ryggsäcken) kamerautrymmet. För att vara en liten ryggsäck vars ändamål är att vara en bra följeslagare till den aktive fotografen är det ett relativt stort packutrymme. T.ex. ryms en vindjacka, fleecejacka eller liknande som man kanske vill ta på sig om man är ute och rör på sig och är varm - men sedan stannar någonstans och inte vill börja frysa. Det smarta med ryggsäcken är att kamerautrustningen lastats från sidan och resten uppifrån vilket gör att man alltid lätt kommer åt sakerna. Kameran är inte i vägen för extrakläder och vice versa.

Öppning för vattenslang för vattensystem

Eftersom att ryggsäcken är tänkt att följa den aktive fotografen finns det en del praktiska saker på den. Det finns inbyggd öppning för slang från ett vattensystem (ingår inte utan för köpas till som extratillbehör) i toppen av väskan (se luckan med H20-märkningen).

Midjeremmar, vaderade bärremmar och många spännremmarDet finns gott om spännremmar så att man kan anpassa så att ryggsäcken sitter stadigt och skönt även om man rör på sig lite mer än att bara vara ute och gå på en söndagspromenad vilket säkert är en fördel. Ryggsäcken har också vaderade bärremmar för axlarna och runt midjan så att man kan bära den tight mot kroppen utan att riskera skav.

Det finns även ett fack mot ryggplattan, toppmatat även det, som inte riktigt syns på de här bilderna. Det är där det är tänkt man skall förvara vattenflaskan om man har det bärbara vattensystemet. Det är ett ganska stort fack och vill man nu inte ha vatten med så får där plats en mindre laptop även om jag kanske inte rekommenderar det då det är ett ganska tight fack. Däremot - något jag tror att jag skulle kunna ha användning för i vardagen - är att man skulle lätt kunna ha ett A4-block där utan att behöva vika det eller att papper blir skrynkliga.

Bildtext...

Eftersom att väskan är gjord för den aktive fotografen finns det även ett praktiskt regnskydd, som i stället för att ta plats i något fack eller riskera att glömmas hemma när man packar om väskan finns i bottenfacket - bara att öppna facket och dra ut det och dra det upp över ryggsäcken. Det syns i nederkant på bilden till höger.


mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2013-02-13 11:07 #1 av: Martin

Angående priset, så har jag som sagt en helt oanvänd ryggsäck (orange, det är den som är på bilderna i artikeln) som jag inte har användning för. Den är till salu, se annons, och jag har tänkt runt 700 kr men är öppen för diskussion runt priset, skicka pm.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.