10. Tävlingar

Årets Djurfotograf 2013!

2014-01-18 22:31 #0 av: Martin

12 spännande deltävlingar på olika teman har nu avgjorts och poängen är räknade. Spänningen är olidlig, vem vann egentligen? Och hur stor var marginalen till tvåan? Och vem kom tvåa? Vi har äran att gratulera ÄNGLAKATTEN till titeln "Årets Djurfotograf 2013", med OlleA på god andraplats. Läs hela resultatet och en intervju med vinnaren nedan.

Foto: Änglakatten (ett av årets bidrag)

Vi från Djurfoto.Ifokus tackar alla för deltagandet under året som gått och vi tar nu en paus med denna tävlingen under 2014 då några av oss inte kommer att ha lika mycket tid till sajten samt vi har några andra tävlingar som kommer rulla på som vanligt ändå. Vi hoppas på ett riktigt bra fotoår 2014 till alla våra medlemmar! (längst ner, efter intervjun, kommer hela resultatlistan).

Intervju med vinnaren

Vem är Änglakatten?
Mitt namn är Josephine och jag bor tillsammans med mina 4 katter i Stockholm.

Är lite av en mångpysslare och älskar att vara kreativ i allt jag gör. Jag jobbar med både det ena och det andra men min huvudsyssla är en hobbybutik online som jag drivit sedan 2006 som heter FROSTnollåtta. En väldigt glad person och enkel att umgås med.

Hur länge har du hållit på med fotografering/djurfotografering?
Jag har varit fotograf med egen studio sedan 2010 men inriktat mig på husdjur det senaste året, det var helt enkelt mer min grej. Jag trivs med djur.

Foto: Änglakatt (andraplats i novembertävlingen)

Blir det bara katter, eller fotograferar du annat också?
Eftersom jag har katter hemma och även är uppfödare så blir det mycket katter :) Men jag gillar även att fota mode, inredning och mat bl a. När jag fotar professionellt så blir det mest hund- och kattägare som kontaktar mig, och även zoobutiker för events.

Vad är dina bästa tips för att komma igång med bra djurfotografering - hur lyckas man?
För att ta bäst foton hemma på sina egna djur så är några tips att alltid kolla bakgrunden innan du knäpper av bilden, vrid dig lite och se om du kan få en mer ren bakgrund som inte stör. När du planerar att ta några bilder så lägg en filt/täcke/tygbit på ett bra ställe med bra ljus - är det en katt så kommer katten troligtvis vilja komma och sätta sig på filten och du kan då knäppa av bilderna i bra ljus. Oavsett djurart så vill du kanske att den tittar in i kameran, prassla med något eller riv lite med nageln ovanpå objektivet, då tittar djuret och det ser ut som att den tittar in i kameran.

Vad är dina bästa tips för de som vill starta eget som djurfotograf?
Visa upp dig! Det går inte att vänta på kunderna utan sätt upp lappar på djurbutiker, kontakta utställningsarrangörer, zoobutiker, företag och berätta om dig och visa vad du kan erbjuda. Och kom då ihåg att ditt mail/samtal ska gynna både dig och mottagaren. Och du bör helst tycka om djur =) För annars märks det.

Foto: Änglakatten (vinnarbild i oktober)Trodde du att du skulle vinna titeln "Årets Djurfotograf"?
Defenitivt inte, det var en glad överraskning! De foton jag bidragit med har inte varit några av mina professionella bilder utan endast mina vanliga hemmafoton.

Har du haft andra tävlingsframgångar med fotografering?

Nej jag har inte det alls faktiskt, jag har bara hållit i tävlingar själv så det var något nytt och spännande att äntligen få stå på andra sidan pokalen!


Vad använder du för utrustning?
Jag använder en Nikon D90 och en Nikon D300. Hemma har jag alltid på en Nikkor 35mm 1.8 och i studion så byter jag ibland till en Nikkor 105mm 1:2.8 macro

Fotar även väldigt ofta med min iPhone 5s, mest för att Instagramma. Har även en dagsljuslampa hemma som står i vardagsrummet, den slår jag igång när katterna hittar på något roligt så jag kan fota oavsett ljuset ute.

Vilket är ditt favoritobjektiv?
Helt klart min Nikkor 35mm 1.8. Det är mycket sällan jag byter. Den ger skärpa hela vägen ut i bilden och är ljusstarkt.

Jag kombinerar min passion för katter och min fotografering med att bl a hjälpa katthem skapa sin kalender, hålla utställningar med insamling till katthem och nyligen så publicerades en fotobok med mina foton i USA som säljs till förmån för seriösa katthem där så de kan få hjälp till att göra reklam för sin verksamhet vilket är lika viktigt som att bidra till katterna. Inget av ovanstående görs emot betalning, utan både tid och foton doneras med glädje till dessa verksamheter.

Om man vill kan man följa min kattvardag på Instagram @fjarilflickans och i Agriabloggen blogg.agria.se/josephinenorman

Foto: Änglakatten (vinnarbild december)

Hela resultatlistan

Änglakatten 34
OlleA 21
Katsch 16
Texasmamma 16
CarolinePettersson 11
Marrieh 8
JessicaHagstrom94 8
lilla jag 6
Sackum 6
Fridaakesson 6
Tregly 6
Nadila 5
MelvinMimmiLufsen 4
Majlar 4
kodex 3
emeliegranström 3
McVilse 3
Urchinfamiljen 3
enkillemedkamera 3
meerschwein 3
Cerrolyn 1
Tejabeja 1
Schakalen 1
Martin 1
Plumskaniner 1

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2014-01-19 10:00 #1 av: OlleA

GRATTIS Änglakatten!!!
Jag har förstått att du är en väldigt duktig fotograf, för dina bilder verkar alltid så genomtänkta. Mycket av hemligheten med att bli en bra djurfotograf handlar nog om att gå in för en viss typ av motiv, i ditt fall katter. I min ungdom hade jag själv en "kattperiod" i mitt fotograferande, innan jag alltmer gled över på vilda djur. Dock har jag aldrig haft katter själv, utan det var på släktens bondgårdar jag höll till. Med en sådan värdig vinnare som du är det ingen skam att komma tvåa, tvärtom riktigt kul! :)

Olle

Anmäl
2014-01-19 18:25 #2 av: majlar

Grattis. Dina bilder är så bra. 

Anmäl
2014-01-19 19:22 #3 av: Hanna

Grattis! Jättefina bilder. :) Och grattis OlleA till en andraplats!

Anmäl
2014-01-20 15:54 #4 av: Änglakatten

Tack så jättemycket :)
Och grattis Olle för en värdig andra plats!

Anmäl
2014-01-20 16:59 #5 av: OlleA

Tack ska ni ha! :)

Olle

Anmäl
2014-02-01 02:10 #6 av: Grodan

Coolt foto

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl