03. Kritik - Medel

(M) Svartvit flugsnappare

2015-04-28 15:24 #0 av: OlleA

Den svartvita flugsnapparen är inte lätt att få bra bilder på. Antingen blir det svarta för mörkt eller det vita för ljust.

Anmäl
2015-04-28 21:56 #1 av: Jassan

Åh så fin bild. denna fågeln har jag nog aldrig sett?

Vet du Olle, jag tycker du ska vara med i denna tävlingen. Du är så duktig på att ta fina bilder. En värdig vinnare.

http://peter.allers.se/allers-naturfototavling-2013/

Hade jag kunnat ta så fina bilder som du så hade jag tävlat o kunnat vinna den fina kameran hihi

Anmäl
2015-04-28 22:13 #2 av: OlleA

Tack för tipset, men tror du inte att Allers naturfototävling 2013 redan är avgjord? För snart två år sedan?

Den svartvita flugsnapparen är en vanlig fågel som det lönar sig att spana efter i trädgårdar och parker. Ibland kan de köra iväg mesar som redan har lagt ägg eller till och med har ungar i en holk, och bygga ett eget bo och lägga ägg ovanpå dem. Vill man hindra detta kan man ha flera mesholkar och sätta en kork i hålet på några, och ta bort den vid den här tiden i mitten-slutet av april. Då hittar flugsnapparna en ledig holk när de kommer tillbaka, och bygger bo där i stället.

Olle

Anmäl
2015-04-28 22:49 #3 av: Jassan

Men oj!!!!!  Jag tog fel länk, förlåt...Skäms...provar med denna istället.

http://allers.se/allers-naturfototavling-2015/

Jaså, det hade jag ingen aning om....så hemskt att dom gör så...men bra att man kan göra nåt åt det.

På tal om holkar....hörde att man måste rengöra dom för annars kommer det loppor i dom...men vad händer med de naturliga ställena som fåglarna använder sig av i naturen? Ihåligheter i träd o liknande...vem rensar bort lopporna där?

Jag är lite orolig för loppor....vågar knappt röra holkarna...?

Anmäl
2015-04-29 07:31 #4 av: OlleA

Tack, den länken ser bättre ut! Dit kan jag säkert skicka in några bilder. Glad

Det är riktigt att man bör göra rent i holkarna på hösten eller vintern. I naturen går det som det går, men kan man hjälpa fågelungarna att klara sig från parasiter bör man förstås göra det. När det är vinter och kallt är lopporna inte aktiva, så då är det inte farligt att öppna holkarna och kasta ut det gamla bomaterialet. Om du vill kan du ha handskar på dig och peta ut bomaterialet med en pinne, men själv tar jag ut det med bara händerna. Man bör förstås tvätta händerna efteråt, men gör man det är det ingen fara.

Olle

Anmäl
2015-04-29 07:55 #5 av: Jassan

Kul, hoppas du vinner!!! Håller tummarna för dig.Tummen upp

Tack för fina tips.....jag gör nog som du...kör utan handskar...är inte rädd för att ta i saker..mer rädd för att få loppor som biter mig sen.

Jag matar ju fåglar året runt o därmed handskas jag med fröautomater, så tvätta händerna efteråt gör jag alltid.

Är inte rädd för att ta i fåglar heller....sådana som som av en eller en annan anledning behöver hjälp....

Hoppas det är okej att jag visar dig en bild på det här....??..en liten blåmes som kvicknade till o flög iväg igen...så söt..

Anmäl
2015-04-29 08:08 #6 av: OlleA

Oj, hade den flugit emot en fönsterruta? Då kan de ligga helt utslagna ett tag innan de förhoppningsvis kvicknar till igen. Ett år hade jag en galen flugsnappare som flög mot mitt köksfönster gång på gång. Antagligen såg den sin spegelbild och trodde att det var en rival som måste jagas bort. Jag satte upp ett papper med ett par stora uggleögon på fönstret, och då slutade den. Annars finns det ju rovfågelsilhuetter att sätta upp, men jag har också hört att formen inte är så viktig. Ser fåglarna att det sitter något på fönstret, förstår de att man inte kan flyga igenom där.

Olle

Anmäl
2015-04-29 08:31 #7 av: Jassan

Ja precis...o då jag ju har katter så fick jag plocka upp den lilla stackaren snabbt. Tog nog bara 1 minut sen så var han redo att flyga iväg igen. Det händer inte så ofta att dom flyger in i rutan här, men tyvärr händer det ju... Jag har satt upp flera saker i fönsterna för att undvika sånt. Som tur är så har jag bara upplevt en som dött....sorgligt...det var en bofink...han var fortfarande varm då jag plockade upp han...

Oj, en galen flugsnappare...smart att sätta upp uggleögonen hihi

Anmäl
2015-04-29 08:41 #8 av: OlleA

Tråkigt med bofinken, men jättebra att du gör vad du kan för att undvika sådana olyckor!

Olle

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.